Lärarens vilja att stödja elevernas välmående
Thomasson, Cornelia (2024)
Thomasson, Cornelia
2024
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe202401284588
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe202401284588
Tiivistelmä
Allt fler elever upplever ett försämrat välmående inom skolan jämfört med tidigare. Samtidigt upplever lärare ett försämrat välmående, främst orsakat av arbetsrelaterad stress och arbetsbörda. Lärarnas arbetsuppgifter är omfattande, utöver undervisning har lärare ett ansvar att stödja eleverna i deras välmående. Lärare upplever dock att de inte har färdigheter att stödja eleverna i deras välmående. Skolverksamheten påverkar både lärarens och elevens välmående, speciellt viktig är en kvalitativ lärar-elevrelation. Avhandlingen använder sig av en kvantitativ forskningsansats. Avhandlingen är en delstudie av forskningsprojektet SAMSYN, vars syfte är att undersöka stöd- och riskfaktorer för psykiskt välbefinnande inom skolkontexten. Avhandlingens sampel består av 53 lärare inom finlandssvenska skolor i Vasa och Korsholm. Datainsamlingen är gjord genom enkätformulär som besvarades hösten 2022. Avhandlingens syfte är att studera samband mellan lärarnas välmående och lärarnas vilja att stödja elevernas välmående. Det undersöks även hur lärarens kön och arbetserfarenhet påverkar viljan att stödja eleverna i deras välmående. Utgående från syftet har tre forskningsfrågor utformats: 1.Hurdana samband finns det mellan lärarnas välmående och deras vilja att stödja elevernas välmående?
2.Hur påverkar lärarnas kön deras vilja att stödja elevernas välmående?
3.Hur påverkar lärarnas arbetserfarenhet deras vilja att stödja elevernas välmående? Resultatet visar att det inte finns ett samband mellan lärarens välmående och deras vilja att stödja elevernas välmående. Därtill visar resultatet att lärarens kön och arbetserfarenhet inte har en påverkan på viljan att stödja elevernas välmående.
2.Hur påverkar lärarnas kön deras vilja att stödja elevernas välmående?
3.Hur påverkar lärarnas arbetserfarenhet deras vilja att stödja elevernas välmående?
Kokoelmat
- 516 Kasvatustieteet [595]