Vårdpersonalens upplevelser av smittskyddsarbete och uppföljningen av patienter i hemisolering under covid-19-pandemin : En kvalitativ intervjustudie
Eriksén, Pernilla (2023)
Eriksén, Pernilla
2023
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2023050741622
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2023050741622
Tiivistelmä
Syftet med studien är att beskriva upplevelser bland vårdpersonal som arbetat med smittskydd och uppföljningen av patienter i hemisolering under covid-19-pandemins första år. Studiens frågeställning är: Vilka upplevelser av smittskyddsarbete och uppföljningen av patienter i hemisolering har vårdpersonal under covid-19-pandemin? De teoretiska utgångspunkterna i studien är det transformativa och det salutogena ledarskapet. Studien är kvalitativ med ett induktivt perspektiv. Som datainsamlingsmetod användes semistrukturerade intervjuer och som analysmetod kvalitativ innehållsanalys. Intervjumaterialet bestod av tio intervjuer med vårdpersonal inom smittskyddet på båda sidorna om Kvarken, i Österbotten i Finland och Västerbotten i Sverige. Resultatet visade att arbetsbilden utgjort en balansgång mellan tillämpandet av bästa möjliga kunskaps- och erfarenhetsbaserade praxis och de realistiska möjligheterna att sköta alla de uppdrag som tillfördes smittskyddet under pandemin. Det snabba informationsflödet med ständigt uppdaterade föreskrifter, bristen på personal och ändamålsenliga digitala arbetsverktyg, samt den allmänna oron över situationen utgjorde belastningsfaktorer i arbetet. Trots att arbetet upplevdes som belastande beskrevs det även som intressant och meningsfullt och det framgick att vårdpersonalen jobbade med stort engagemang för att svara på de hemisolerade patienternas individuella behov, såväl de fysiska som de psykiska. Känslan av meningsfullhet skapades av positiva upplevelser som samarbete, kollegialitet, att få vara med och bygga upp något nytt, samt av att få uppleva tacksamhet och känslan av att vara till hjälp. Då studiens resultat avspeglas på den teoretiska referensramen hittas fler kopplingar som stöder tanken att det transformativa och salutogena ledarskapet utgör en god grund för ledarskap som stöder vårdpersonalens stresstålighet och förmåga att anpassa sig till de förändringar i arbetet som covid-19-pandemin utgjorde.
Kokoelmat
- 316 Hoitotiede [132]