Vegetarisk skolmat – framtid eller fallgrop? : En kvalitativ intervjustudie ur kosthållsperspektiv
Söderholm, Elin (2023)
Söderholm, Elin
2023
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2023051143513
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2023051143513
Tiivistelmä
Syftet med denna avhandling är att undersöka synen på den vegetariska skollunchen från kosthållsperspektiv, det är en synvinkel som sällan hörs i diskussionen om vegetarisk skolmat.
1. Vilka attityder finns hos kosthållspersonal angående vegetarisk skolmat?
2. Vad kunde göras för att öka den vegetariska matens popularitet hos skolelever?
3. Hur ser kosthållspersonal på hållbarhet i relation till den vegetariska skolmaten?
Den teoretiska grunden till avhandlingen är indelad i tre kapitel. Det första tangerar vegetarianism ur olika synpunkter, som historia, kulturell kontext, näringsrekommendationer och för- och nackdelar ur hälso- och miljöperspektiv. Det andra kapitlet behandlar den finländska skolmaten, och tar upp bakgrund och historik, allmänna riktlinjer och ekonomiska aspekter. Det sista kapitlet tar upp skolmaten ur specifikt vegetarisk kontext. Här behandlas vad de stora finska styrdokumenten säger om servering av vegetarisk skolmat. Här presenteras även andra publikationer och nätresurser som är relevanta för ämnet.
Avhandlingen baserar sig på en kvalitativ forskningsansats med intervju som datainsamlingsmetod. Sju personer i olika befattningar inom kosthållen och från olika delar av Svenskfinland har intervjuats med hjälp av semistrukturerade intervjuer. Materialet har sedan kodats och analyserats med hjälp av kategorisering.
Avhandlingens resultat visar att kosthållspersonal generellt ser positivt på den vegetariska skolmaten och är intresserad av att laga den. Dock anser många att någon typ av utbildning eller styrdokument om specifikt vegetarisk mat i storkök kunde utformas, för att skänka inspiration och utbilda de som känner sig osäkra i ämnet. Vidare visar resultaten att den vegetariska skolmaten ännu inte är populär bland eleverna, även om populariteten har ökat de senaste åren. Resultaten visar även att mycket av den dåliga inställningen till vegetarisk mat kommer från vuxna, som lärare och föräldrar. Kosthållspersonalen är även kunniga inom näringslära och måltidssammansättning, och inkluderar frågor som svinn och hållbarhet i sitt arbete.
1. Vilka attityder finns hos kosthållspersonal angående vegetarisk skolmat?
2. Vad kunde göras för att öka den vegetariska matens popularitet hos skolelever?
3. Hur ser kosthållspersonal på hållbarhet i relation till den vegetariska skolmaten?
Den teoretiska grunden till avhandlingen är indelad i tre kapitel. Det första tangerar vegetarianism ur olika synpunkter, som historia, kulturell kontext, näringsrekommendationer och för- och nackdelar ur hälso- och miljöperspektiv. Det andra kapitlet behandlar den finländska skolmaten, och tar upp bakgrund och historik, allmänna riktlinjer och ekonomiska aspekter. Det sista kapitlet tar upp skolmaten ur specifikt vegetarisk kontext. Här behandlas vad de stora finska styrdokumenten säger om servering av vegetarisk skolmat. Här presenteras även andra publikationer och nätresurser som är relevanta för ämnet.
Avhandlingen baserar sig på en kvalitativ forskningsansats med intervju som datainsamlingsmetod. Sju personer i olika befattningar inom kosthållen och från olika delar av Svenskfinland har intervjuats med hjälp av semistrukturerade intervjuer. Materialet har sedan kodats och analyserats med hjälp av kategorisering.
Avhandlingens resultat visar att kosthållspersonal generellt ser positivt på den vegetariska skolmaten och är intresserad av att laga den. Dock anser många att någon typ av utbildning eller styrdokument om specifikt vegetarisk mat i storkök kunde utformas, för att skänka inspiration och utbilda de som känner sig osäkra i ämnet. Vidare visar resultaten att den vegetariska skolmaten ännu inte är populär bland eleverna, även om populariteten har ökat de senaste åren. Resultaten visar även att mycket av den dåliga inställningen till vegetarisk mat kommer från vuxna, som lärare och föräldrar. Kosthållspersonalen är även kunniga inom näringslära och måltidssammansättning, och inkluderar frågor som svinn och hållbarhet i sitt arbete.
Kokoelmat
- 516 Kasvatustieteet [593]