Boendepersonalens upplevda kunskaper om och negativa känslor av dysfagi : intellektuella funktionsnedsättningar och äldre
Gareis, Linnea (2023)
Gareis, Linnea
2023
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2023040334871
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2023040334871
Tiivistelmä
Tidigare forskning visar att vårdgivare har bristfällig kunskap om dysfagi och hur man stödjer personer med dysfagi i matsituationer. Det finns få studier som undersöker vårdgivarnas upplevelse av kunskap och negativa känslor i samband med matsituationer och ingen som jämför vilka upplevelser personal på boenden för personer med intellektuella funktionsnedsättningar (IF-boenden) har jämfört med personal på äldreboenden.
Syftet med studien är dels att beskriva boendepersonalens upplevda kunskap om dysfagi och om att mata personer med dysfagi samt deras upplevelser av negativa känslor vid matning, dels att undersöka eventuella skillnader mellan personal som arbetar på IF-boenden och äldreboenden i Svenskfinland. Dessutom är syftet att undersöka ifall det finns ett samband mellan upplevd kunskap och negativa känslor. Studien utfördes som en kvantitativ formulärstudie, och Visual Analog Scales (VA skalor) användes för att erhålla data som analyserades med hjälp av programmet SPSS. Den statistiska analysen inkluderade deskriptiv analys, oberoende t-test och korrelationsanalys.
De 228 deltagarna skattade sin kunskap om dysfagi och hur man stödjer personer med dysfagi i matsituationer som medelhög. Deltagarna skattade omfattningen av negativa känslor i samband med matning av personer med dysfagi som medelhög. Det fanns inga signifikanta skillnader i den upplevda kunskapen eller i de negativa känslorna mellan boendepersonalen på IF-boenden och äldreboenden. Inget samband mellan den upplevda kunskapen och de negativa känslorna hittades. Majoriteten av deltagarna önskade mera utbildning om dysfagi och att stödja personer med dysfagi i matsituationer.
Utgående från resultaten i denna avhandling behöver och önskar boendepersonal på IF-boenden och äldreboenden mera utbildning om dysfagi och hur man stödjer personer med dysfagi i matsituationer. Samarbete mellan universitet och yrkesskolor och/eller yrkeshögskolor samt mellan talterapeuter och boendepersonal kunde vara ett sätt att öka kunskapen om dysfagi både i grundutbildningen och genom fortbildning. Mer forskning krävs för att bättre förstå hur man kan stödja vårdgivare till personer med dysfagi för att öka deras upplevelse av att ha kunskap om ämnet och minska negativa känslor
Syftet med studien är dels att beskriva boendepersonalens upplevda kunskap om dysfagi och om att mata personer med dysfagi samt deras upplevelser av negativa känslor vid matning, dels att undersöka eventuella skillnader mellan personal som arbetar på IF-boenden och äldreboenden i Svenskfinland. Dessutom är syftet att undersöka ifall det finns ett samband mellan upplevd kunskap och negativa känslor. Studien utfördes som en kvantitativ formulärstudie, och Visual Analog Scales (VA skalor) användes för att erhålla data som analyserades med hjälp av programmet SPSS. Den statistiska analysen inkluderade deskriptiv analys, oberoende t-test och korrelationsanalys.
De 228 deltagarna skattade sin kunskap om dysfagi och hur man stödjer personer med dysfagi i matsituationer som medelhög. Deltagarna skattade omfattningen av negativa känslor i samband med matning av personer med dysfagi som medelhög. Det fanns inga signifikanta skillnader i den upplevda kunskapen eller i de negativa känslorna mellan boendepersonalen på IF-boenden och äldreboenden. Inget samband mellan den upplevda kunskapen och de negativa känslorna hittades. Majoriteten av deltagarna önskade mera utbildning om dysfagi och att stödja personer med dysfagi i matsituationer.
Utgående från resultaten i denna avhandling behöver och önskar boendepersonal på IF-boenden och äldreboenden mera utbildning om dysfagi och hur man stödjer personer med dysfagi i matsituationer. Samarbete mellan universitet och yrkesskolor och/eller yrkeshögskolor samt mellan talterapeuter och boendepersonal kunde vara ett sätt att öka kunskapen om dysfagi både i grundutbildningen och genom fortbildning. Mer forskning krävs för att bättre förstå hur man kan stödja vårdgivare till personer med dysfagi för att öka deras upplevelse av att ha kunskap om ämnet och minska negativa känslor
Kokoelmat
- 6163 Logopedia [74]