Rakenteellisen kyberasymmetrian strategiset vaikutukset : Venäjän kansallinen internetsegmentti sotilasstrategisena ilmiönä
Kukkola, Juha (2021)
Kukkola, Juha
Sotataidon laitos
Strategia
Yleisesikuntaupseerikurssin opiskelijan diplomityö
Yleisesikuntaupseerikurssi 60
2021
Teos on tarkoitettu opetus- ja tutkimus- sekä yksityiseen käyttöön voimassa olevien tekijänoikeuslain säädösten mukaan. Teoksen kaupallinen hyödyntäminen on kielletty.
Julkinen
Julkinen
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2021110353681
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2021110353681
Tiivistelmä
Tämän diplomityön tavoitteena on kehittää käsite- ja teoriapohjaa rakenteellisen kyberasymmetrian tutkimiseksi ja tarkastella Venäjän kansallisen internetsegmentin strategisia vaikutuksia. Aihe on tärkeä, koska kybertila on yksi sodankäynnin ulottuvuuksista, joiden läpi tai jonne voimaa voidaan suunnata poliittisten päämäärien saavuttamiseksi. Menetelmällisesti työ on tapaustutkimus, joka perustuu teoriasidonnaiseen ja käsitepohjaiseen ymmärtämiseen pyrkivään laadulliseen analyysiin. Työ osoittaa, että kybervoiman tarkastelu kybertilan ja -toimintaympäristön muokkaamisen välineenä tarjoaa uuden näkökulman valtioiden kyberstrategioiden vaikutusten ja valtioiden asymmetristen voimasuhteiden tutkimiseen. Toiminnan vapaus, yhteinen tilannekuva, johtaminen ja resilienssi ovat käyttökelpoisia käsitteitä tutkittaessa suljettujen ja avoimien kansallisten verkkojen suhdetta. Käsitteiden yhdistäminen informaatioturvallisuuden ja -puolustuksen järjestelmän malliin mahdollistaa kansallisten verkkojen hallinnan tarkastelun ja vertailun uudella ja kybertoimintaympäristön muutoksen huomioivalla tavalla. Työn perusteella voidaan väittää, että kansallisen internetsegmentin tuottama rakenteellinen kyberasymmetria asettaa merkittäviä reunaehtoja valtioiden voimankäytölle ja muokkaa sen vaikutuksia. Kansallisen internetsegmentin rakentamista voidaan verrata taistelukentän strategiseen muokkaamiseen ja valmisteluun. Venäjän kansallinen internetsegmentti voi toteutuessaan muuttaa globaalin kybertoimintaympäristön voimatasapainoa. Kansallisessa internetsegmentissä on kuitenkin merkittäviä haavoittuvuuksia. Lisäksi sen rakentaminen lisää toimintaympäristöjen välistä keskinäisriippuvuutta, suurvaltakilpailua, eskalaatioriskejä ja taipumusta ennaltaehkäisevään iskuun. Kansallinen internetsegmentti edistää kybertilan fragmentaatiota ja kybersuvereniteetin normin vahvistumista.
Kokoelmat
- Opinnäytteet [2404]