Vägen mot lycka : Fem röster från den finska whiskygemenskapen
Grimm, Victoria (2020)
Grimm, Victoria
Åbo Akademi
2020
Julkaisu on tekijänoikeussäännösten alainen. Teosta voi lukea ja tulostaa henkilökohtaista käyttöä varten. Käyttö kaupallisiin tarkoituksiin on kielletty.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe202003117974
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe202003117974
Tiivistelmä
I avhandlingen skildrar jag hur affekten lycka åstadkommer en rörelse inom whiskygemenskapen i Finland, i form av kreativitet, entreprenörskap och gemenskap kring lyckliga ting. Det lyckliga tinget i avhandlingen är whisky och framför allt, finsk whisky.
Den finska whiskybranschen har vuxit under början av 2000-talet och intresset för whisky, både finsk och utländsk, har ökat. Under 2000-talet har flera finska whiskydestillerier grundats, trots att den finska alkohollagstiftningen är stram och framgången inom branschen är osäker. Konkurrensen mellan inhemska och internationella whiskyproducenter är hög. Deltagande på whiskysmakningar och whiskyevenemang har ökat och whiskyns pris har stigit. Att tillverka whisky binder kapital i flera år och trots flera smakprover och bra råvaror finns det ingen garanti för önskat resultat.
Min avhandling handlar om den kraft som får dessa hantverkare och entreprenörer att ta en risk och börja tillverka whisky i Finland. Jag studerar sammanhanget mellan affekt, lycka och whisky. Enligt Ahmed är lycka en affektiv emotion, ett känsloläge man själv bestämmer sig ha och ett socialt konstruerat slutmål som får oss i rörelse och har en handlingskraft. Jag presenterar även Hardts och Highmores teorier om affekt och Brennans teori om överföring av affekt.
Lyckliga ting, i denna specifika studie whisky, skapas av påverkan, nämligen affekt. Affekt är en sinnesförnimmelse som berör oss både fysiskt och psykiskt. Den påverkar en själv samtidigt som den får oss att påverka andra. Affektivt arbete förknippas oftast med skapande yrken som entreprenörer och hantverkare.
Studien är kvalitativ och empirin har insamlats genom fem semi-strukturerade intervjuer. De intervjuade är medlemmar i den finska whiskygemenskapen. Informanterna har alla haft whisky som en hobby en längre tid och har på ett eller annat sätt tillverkat sin egen whisky. Analys av det insamlade materialet visar att det finns lycka i att kunna skapa sitt eget lyckliga ting och att kunna påverka andra. Affekten lycka har på en genuin nivå fått mina informanter att skapa något som påverkar dem själva och andra inom gemenskapen. Genom allestädes närvarande affekt har mina informanter skapat lyckliga ting som fungerar som lyckovisare och mål i deras liv och samtidigt påverkat gemenskapen genom nya lyckliga ting.
Den finska whiskybranschen har vuxit under början av 2000-talet och intresset för whisky, både finsk och utländsk, har ökat. Under 2000-talet har flera finska whiskydestillerier grundats, trots att den finska alkohollagstiftningen är stram och framgången inom branschen är osäker. Konkurrensen mellan inhemska och internationella whiskyproducenter är hög. Deltagande på whiskysmakningar och whiskyevenemang har ökat och whiskyns pris har stigit. Att tillverka whisky binder kapital i flera år och trots flera smakprover och bra råvaror finns det ingen garanti för önskat resultat.
Min avhandling handlar om den kraft som får dessa hantverkare och entreprenörer att ta en risk och börja tillverka whisky i Finland. Jag studerar sammanhanget mellan affekt, lycka och whisky. Enligt Ahmed är lycka en affektiv emotion, ett känsloläge man själv bestämmer sig ha och ett socialt konstruerat slutmål som får oss i rörelse och har en handlingskraft. Jag presenterar även Hardts och Highmores teorier om affekt och Brennans teori om överföring av affekt.
Lyckliga ting, i denna specifika studie whisky, skapas av påverkan, nämligen affekt. Affekt är en sinnesförnimmelse som berör oss både fysiskt och psykiskt. Den påverkar en själv samtidigt som den får oss att påverka andra. Affektivt arbete förknippas oftast med skapande yrken som entreprenörer och hantverkare.
Studien är kvalitativ och empirin har insamlats genom fem semi-strukturerade intervjuer. De intervjuade är medlemmar i den finska whiskygemenskapen. Informanterna har alla haft whisky som en hobby en längre tid och har på ett eller annat sätt tillverkat sin egen whisky. Analys av det insamlade materialet visar att det finns lycka i att kunna skapa sitt eget lyckliga ting och att kunna påverka andra. Affekten lycka har på en genuin nivå fått mina informanter att skapa något som påverkar dem själva och andra inom gemenskapen. Genom allestädes närvarande affekt har mina informanter skapat lyckliga ting som fungerar som lyckovisare och mål i deras liv och samtidigt påverkat gemenskapen genom nya lyckliga ting.