Restaurant VAT cut: Cheaper meal and more service?
Kosonen, Tuomas; Harju, Jarkko (2013-10-09)
Kosonen, Tuomas
Harju, Jarkko
Valtion taloudellinen tutkimuskeskus VATT
09.10.2013
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-274-094-6
https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-274-094-6
Tiivistelmä
Tässä tutkimuksessa arvioidaan kulutusverotuksen vaikutuksia työvaltaisten palvelualojen hintoihin, kysyntään ja työllisyyteen. Tutkimuksessa hyödynnetään ravintoloiden arvonlisäveroalennusta vuoden 2010 heinäkuussa, jolloin ravintoloissa tarjottujen ruoka-annosten verokanta laski 22 prosentista 13 prosenttiin Suomessa. Ravintola-alaa vertaillaan hotelleihin Suomessa ja ravintoloihin naapurimaissa. Tulosten perusteella arvonlisäveroalennus laski kuluttajahintoja keskimäärin noin 2 prosenttia. Jos veromuutos olisi alentanut kuluttajahintoja täysimääräisesti, lasku olisi ollut 7,4 prosenttia. Keskimääräinen hintavaikutus oli siis vain noin neljäsosa täydestä hintavaikutuksesta. Liikevaihdolla painotettu keskimääräinen hintavaikutus oli suurempi, mutta kuitenkin reilusti alhaisempi kuin täysi hintavaikutus. Suurempi painotettu hintavaikutus tarkoittaa sitä, että suuremmat ravintolat laskivat kuluttajahintojaan keskimäärin enemmän kuin pienemmät ravintolat. Tulokset osoittavat myös, että hyvin monet ravintolat eivät laskeneet hintojaan lainkaan veromuutoksen jälkeen ja useat ravintolat, jotka muuttivat hintoja, alensivat niitä tarkalleen 7,4 prosentilla. Ravintola-annosten myyntimäärässä ei havaita kasvua veromuutoksen jälkeen, joten ravintolapalveluiden kysyntä vaikuttaa olevan hyvin jäykkää. Lisäksi tulosten perusteella voidaan päätellä, että myöskään työllisyys alalla ei kasvanut. Johtopäätöksenä voi siis todeta, että arvonlisäverokantojen alennukset työvaltaisille palvelualoille eivät ole tehokas keino lisäämään taloudellista aktiivisuutta.
Asiasanat: ALV-alennus, ravintolat, verokohtaanto
Asiasanat: ALV-alennus, ravintolat, verokohtaanto
Tutkimusteema
Taxation, Verotus, Taxation and Social Transfers, Julkisen talouden rahoitus ja tulonsiirrot
JEL
H210 - Taxation and Subsidies: Efficiency; Optimal Taxation, H220 - Taxation and Subsidies: Incidence, H320 - Fiscal Policies and Behavior of Economic Agents: Firm
Avainsanat
VAT reform, Restaurants, Tax incidence
Kokoelmat
- VATT Working Papers [168]