-------

3 Diplomaattiset suhteet Mongolian kanssa solmittiin 1963.

4 Professori Jansson kirjoitti Nya Pressenissä 22.10.1957 mm.: "Meidän puoleltamme on myönnettävä, että vaikka maalaisliittolaiset poliittisina taktikkoina ovatkin häikäilemättömiä ja suhtautuvat toisiin lähinnä hemmotellun primadonnan tavoin, he ovat kuitenkin tehneet todella edistyksellistä työtä maamme eniten laiminlyödyn väestön hyväksi sekä suuren palveluksen saamalla maanviljelijäväestö mukaan harjoittamaan keskustapolitiikkaa. Meidän ei myöskään eräiden muiden tavoin tule havitella ideologista kurssin muutosta maalaisliitossa. Kun maalaisliiton puoluesihteeri tunnustautuu Paasikiven perinnön vaalijaksi ja (kuten lakon jälkeen tai eräässä huomiota herättäneessä yhteydessä äskettäin) varoittaa "fascistisista" kansanliikkeistä, se on katsottava osaksi puolueen propagandaa. Mutta samalla se on viittaus siihen, ettei enää olla valmiita omaksumaan niitä piintyneitä kansalliskiihkoisia ja kaikkea muuta kuin vapaamielisiä aatteita, jotka taannoin olivat tunnusomaisia maalaisliitolle. Minä puolestani uskon, että maallemme on ollut hyötyä siitä, että suurimmassa porvarillisessa puolueessa on enemmän kuin vuosikymmenen ajan ollut varalla kylmän järjen linja. Tätä taustaa vasten rohkenen toivoa, että se tuohtunut mieliala, jonka hallituksen vastaiset erimielisyydet (kuten kaksi vuotta sitten presidentinvaalikampanja) aiheuttivat, jälleen pian tasaantuisi."

5 Pääministeri Kekkonen esitti kesäkuussa 1953 ns. K-ohjelman, jossa pyrittiin kustannustason alentamiseen ja valtion menojen supistamiseen.

6 Sakari Tuomiojan hallitus 17.11.1953-5.5.1954.

7 Tohtori Sirenius kirjoitti 23.5.1957 mm. "Minusta näet tuntuu siltä, että elämme suuren kansallisonnettomuuden aikaa, kun toinen yritys toisensa jälkeen isänmaan asioiden auttamiseksi on luhistunut - ei sen vuoksi, että olisi puuttunut hyviä suunnitelmia ja viisaita yrityksiä, vaan siksi, että se henki, jossa ratkaisua etsitään, ei ole oikea. Isänmaan asiat ovat nyt "eturyhmien" käsissä. Ohjaavana periaatteena on vaatiminen, tahto saada toisten osuudesta itselleen niin paljon kuin mahdollista, toiselle antaa, omasta luopua niin vähän kuin mahdollista.

Niin kauan kuin tämä vaatimisen henki tällä tavoin saa hallita, maan asiain vakauttaminen epäonnistuu. Siksi uutta henkeä tarvitaan. Se on antamisen, uhraamisen, kokonaisuuden hyväksi omastaan luovuttamisen henki."

8 Sotainvalidi Kalle E. Mannisen kirje on otettu esimerkiksi monista samanlaisista tasavallan presidentille vuosien mittaan tulleista kirjeistä:

   "Herra Tasavallan presidentti! Kurkikylä 4.11.1957

   Tervehdin Teitä herra presidentti tällä pienen pienellä kirjeellä. Sekä vilpittömät kiitokset Teille rouvanne kanssa, kun olette ottaneet osaa meidän sotainvaliidien, viikon suojeliaksi ja olette ottaneet osaa meidän invaliidien pyrkimyksissä ja tukeneet eteenpäin pääsyssä. Vetoaisin näin vammaisena invaliidinä Teille Herra presidentti nöyrimmän pyynnön, että kun nyt tehdään tätä Näljänkä-Puhos välistä maantietä ja täällä Kurkikylän kohdalla asun minä, ja minun taloni jääpi melkein 3 km. päähän tästä maantiestä niin toivoisin jos Te presidentti rupeaisitte tässäkin minun suojeliaksi ja ajasitte anomusasiat siihen viisiin, että pukkaisivat haaratien tännekin minun talolleni. On mennyt paljon varoja, sillä olen koittanut omin voimin rakentaa. Ei ole valtio, eikä veljesliitto avustaneet tähän taloni tekoon yhtään markkaa. Niin toivon nöyrimmin, että jos tässä tiessä minua jalatonta invaliidiä autettaisiin, että pääsisin aina helpommin ihmisten ilmoille. Tehän tiedätte ja ymmärrätte minkälaista on invaliidin kulku kainalosauvoilla, eteenpäin pyrkimistä. Protesia, kun apuna käyttää. Tynkä menee helposti rikki. Sehän olisi minullakin parempi aina päästä autolla kotiin. Niin toivoisin, että tämä tie-asia otettaisiin kiireesti esille. Katebillarit tekee leikkauksia. Ja siinä mistä tulisi haaratie lähtemään tänne allekirjoittaneen talolle. Pyydän, että ilmoitetaan kirjeellä, miten tähän asiaan suhtaudutaan. Kaikki jos puhaltaisi yhteen hiileen, siitähän tulisi invaliidi tie ilman muuta. Sydämellisin kunnia terv."

---------