Tervehdys AKS:n jäsenille jouluna 1925

Hyvä Veli.

Syyskauden työn päättäjäisiksi pidettiin 6.12.25 AKS:n valatilaisuus sekä itsenäisyys- ja heimojuhla Kansallisteatterissa: ehdottomasti onnistunein tähänastisista. Koska selostukset tilaisuuksista ovat olleet päivälehdissä, ei niistä sen enempää. Ylioppilaslehdestä, Suomen Heimosta y.m. ovat maaseudulla olevat AKS:läiset voineet todeta AKS:n toiminnan olevan yhä nousemassa ja AKS:n vaikutuksen ylioppilaskunnassa tulleen ratkaisevaksi - sitä osoittaa m.m. ylioppilaskunnan hallituksen vaali, jossa AKS:n lista (sisältäen myöskin 1 ei-AKS:läinen) meni kokonaisuudessaan lävitse ja AKS sai 1 miehen enemmistön hallituksessa. AKS:n vaikutus ulkopuolelle ylioppilaspiirien näkyy yliopistoa koskevissa eduskuntakeskusteluissa, missä Saarisen esittämä ponsi yliopiston suomalaistuttamisesta oli vastaus ylioppilaiden vetoomukseen konsistoriin.

Uusia jäseniä on AKS:ään syyslukukaudella 6.12.25. mennessä liittynyt 135, joten jäsenmäärä nyt nousee yli 450. Jotta jäsenmäärän näin tavattomasti kasvaessa AKS:n yhtenäisyys säilyisi päätti Johtokunta teroittaa AKS:n valanvannoneiden jäsenten mieliin, että he, suositellessaan uusia jäseniä AKS:ään otettaviksi, vakavasti harkitsisivat pyrkijän ominaisuuksia, teroittaen heidän mieleensä AKS:n päämäärien vakavuutta ja AKS:ään liittymisen raskaita velvollisuuksia, eritoten heidän vastedes tehtäväkseen tulevaa valaa.

Tämän syksyisen sihteerin Jalannin pyydettyä vapautusta sihteeritoimesta valitsi Johtokunta 1.12.25. alkaen Seuran sihteeriksi Jaskarin. Samalla kuin kiitän sydämellisesti Jalantia hänen tunnollisesta ja väsymättömästä työstään toivon Seuran jäsenten kaikin puolin antavan uudelle sihteerille tukeaan.

Tollander & Klärnchen lopetettua toimintansa on Heimo-tupakkamme siirretty viipurilaiseen Sergejeff & Pojat tupakkatehtaaseen. Uuden "kustantajan" nimi aiheutti vakavia keskusteluja Johtokunnassa, mutta kun todettiin, että liike rumasta nimestään huolimatta on ainoa suomalainen suurempi tupakkaliike, päätettiin siirtyminen kuitenkin toteuttaa. Muussa tapauksessa olisi ollut luovuttava kokonaan omasta tupakasta ja sen tuottamasta n. 1000 markkaan kuukaudessa nousevasta tulosta. Uusi tehdas paksuntaa hieman tupakkaa, niin että paperimaku heikkenee, ja koettaa muutoin valmistaa laadultaan entistä parempaa "Heimoa". Sen pitäisi saapua kauppaan ennen joulua, joten kehoitan kaikkia AKS:läisiä tupakkamiehiä, jotka ovat olleet vailla "Heimoa" jonkun ajan, uudelleen kysymään kaupastaan sitä, ja ryhtymään propagandaan sen puolesta.

Joulutyönä ovat: "Suomen Heimon" levittäminen - vähintäin viisi tilausta jokaista AKS:läistä kohden! - niin että aatteemme saavat uusia leviämismahdollisuuksia ja että lehtemme taloudellinen asema saadaan turvatuksi (tilaushinta on alennettu 45:stä 40:een markkaan). Toinen joulutehtävä: vaikuttaminen koulunuorisoon AKS:n hengessä.

Muistakaa: kaikki tähänantiset työmme näkyvät ja SUURET TULOKSET OVAT HILJAISEN, NÄKYMÄTTÖMÄN TYÖN TULOKSIA. - Reipasta, tuloksellista työtä AKS:n päämäärien hyväksi sekä Hyvää Joulua kaikille AKS:läisille toivottaa AKS:n puolesta

Känä