Yhtä ja toista

Kajaanin Lehti 80/23.7.1919

Sisältö: "Hölynpölyä"

"Sanomalehtimiehen asema on monta kertaa sangen kriitillinen" sanoi "Ylimaan" Eenokki alkaessaan kyhätä kokoon "hölynpölyään." Tunnusti suoraan ja rehellisesti kuten rehdin miehen tapa onkin, että hänen asemansa sanomalehtimiehenä oli silloin sangen kriitillinen, sillä hänen piti kirjoittaa, vaikka ei ollut mitä kirjoittaisi. Mutta mieshän pystyy vaikka nokastaan seinään ja ystävämme Eenokki pystyi lehtensä vakavaraiselle lukijakunnalle laatimaan "hölynpölyä" ja aiheen tähän neronnäytteeseensä valitsi hän m.m. allekirjoittaneen vaatimattomista kyhäilyistä, joita kirjoittaessani ei koskaan ole mieleeni juolahtanut, että ne voitaisi katsoa kelvolliseksi sellaisten kynämiesten kuin Eenokin kronittaviksi ja eriteltäviksi.

Mutta "todellisuus on usein taruakin ihmellisempi." Ja niinpä tässäkin tapauksessa. Eenokki suvaitsi tarrata kirjoituksiini kiinni, joka on minulle sangen imartelevaa.

Viime viikon alakerrassani satuin käsittelemään presidenttikysymystämme, mutta - ikävä kyllä - mielipiteeni eivät näytä saaneen vastakaikua ainakaan Eenokin taholta. Päinvastoin hän käy kiivaasti kirjoitukseni kimppuun, ei suinkaan sitovasti sanansa todistellen, vaan sanotun lehden kaikkienkin kynänkäyttäjien tapaan ylimalkaisesti huitoen, ja suurilla sanoilla ratsastellen, mikäli he ohjaavat "valistuksen valolyhtyjen" alle ja "kansanvallan" jykevien pylväitten pystyttämiseen kokoovan neronsa sinkoilevat säkenet Korpikainuussa toimivia virkaveljiään vastaan. Asiallista ei Eenokinkaan kyhäelmässä ole mitään. Totta kylläkin tyhjä tynnyri pitää rumempaa räminää kuin täysinäinen.

Jotta lehtemme lukijat näkevät mistä allekirjoittanutta syytetään, tuon sen nyt yleisesti esille. En halua olla parempi kuin olen, en peittele vikojani, mikäli ne ovat Eenokille näkyneet, vaan annan yleisön nähdä, millainen todella olen.

Aluksi Eenokki väittää minun puhuvan "hölynpölyä" kun sekotin Mieslahdelta lähetetyn sähkösanoman presidentin yhteyteen. Hän kai ei näe siinä sanamuodossa toivomusta saada nykyinen valtionhoitaja "kaikkina aikoina" ohjaamaan maamme kohtaloita. Luetun käsittäminen on taito sekin.

Sitten Eenokki kysyy, muistanko, että tämän persoonan (kenr. Mannerheimin) ympärillä annoimme selkään ryssille ja roistoille. Vastaan: jo vain. Kyllähän toki muistan, sillä olinhan siellä minäkin vaatimattomasti mukana, vaikka en tosin Eenokkia siellä nähnyt. Taisi olla toisella rintamaosalla tahikka muuten toimi pontevasti samaan suuntaan.

Ja sitten vasta alkaa se oikea paljastus. Hän sanoo: "Mannerheim ei miellytä sosialisteja ja se, mikä ei sosialisteja miellytä, ei ole hyvä edistysmielisen puolueen nykyisen ajatusmeiningin mukaan." Ja taas: "Kun kenr. Mannerheim kukisti tovereitten "svabodan", niin eihän sellaisella miehellä mitään tee."

Siis olemme kaikki sosialisteja, selviä bolshevikeja. Ihme, että "oikeat" ihmiset s.o. kokoomuslaiset meitä lainkaan silmiensä edessä kärsivät. Me uneksimme samanlaisesta hulinasta kuin oli toissatalvena, näin, tietää Eenokki, joka yö heittelehdimme vuoteellamme ja näemme unta siunatusta "svabodosta". Ja onkin Eenokki osunut oikeaan, tunnustan rehellisesti joskus toivoen uneksineeni talven 1918 ajoista. Muistellen sen ajan elämää.

"Niin pitkällä me jälleen tässä maassa ollaan. Ja varmaa on, että kun vaan kenr. Mannerheim ohjakset käsistään heittää, että silloin se alkaa taas yleinen riehunta maassa. Liputtakoon silloin "Erasmuskin" sosialisteineen, sillä silloin on alkanut se "svaboda", josta Tannerkin niin ihaasti laulaa".

Näinkin on "hölynpölyssä".

Muistetaan kuinka vuosi sitten "Ylimaan" edelläkävijä Kajaanin Kaiku hallitusmuotokysymyksestä puhui. Sanoi, pelotteli, että tasavaltalaiset ajavat takaa neuvostotasavaltaa. Kuningas vain voi maamme siitä pelastaa. Nyt on vankka tasavaltalainen sanomalehti "Ylimaa" palstoillaan ilmaissut, että ne, jotka vastustavat kenr. Mannerheimiä presidentiksi, kannattavat "svabodaa". Siis: joko kannatat kenr. Mannerheimiä tai olet bolsheviikki. Välillä ei ole mitään.

Ja allekirjoittaneen on "Ylimaa" ent. Kajaanin Kaiku ent. j.n.e. tuominnut bolshevikiksi. Monena mies kerkiää lyhyenkin elon aikana vaeltaa.

"Hölynpölystä" ei meillä enämpi ole mielipiteitten vaihtoa.

Erasmus