19 p:nä kesäkuuta 1942.

Vanha Mukava Kiltti Emäntä.

Kiitän parhaiten ja sydämellisesti kalalähetyksestä. Kala oli mainiota ja kalan särvin oli samoin erinomaista. Rakkaat kiitokseni.

Vastailen nyt aluksi kirjeisiisi. Paikan vaihdos saanee jäädä, se on minunkin ajatukseni. Mutta olenpahan puhunut ja jättänyt asian aukikin.

Kärrit olen tilannut. Tuli puhe Mankin kanssa, hänellä on samasta Rengastalosta kuukausi sitten ostetut, jotka ovat liikaa hänelle, kun hän oli saanut Viipuristakin. Sovimme, että hän lähettää ne meille. Niiden hinta on 1000 mk huokeampi, ajattele, että kuukaudessa oli hinta noussut 1000 mk. Hän lähettää kärrit kohta kun menee Viipuriin minulle, osoite Kajaani, Maakunta. Voinevat joutua juhannuksen jälkeen. Ja sitten kun ovat sinne tulleet, saa lähettää pojat hevosen kera Kajaaniin kärryjä hakemaan. Samalla saavat ottaa sieltä tavaroita, esim. loukkuja. Olen jo antanut Mankille 4000 mk lehmänostotodistukseen, jota en itse voi käyttää, alkumaksuksi.

Tänään tapaan insinööri Sortion, jonka kanssa neuvottelen siitä sitten.

Valitettavasti en nyt pääse sinne, mutta ehkäpä asiat voi kirjeellisesti selvittää.

Olenkin pari päivää ollut kuin pyörillä, sillä täällä on ollut maalaisliiton puoluekokous, jonne tuli 2 ruotsalaista edustajaa. Ne ovat olleet minun niskoillani. Koko ajan. Yngve Borg lähetti minulle paketin, jossa oli 2 kg sokeria, 1/2 kg voita, kalasäilykkeitä ja makeisia. Pojat saisivat kirjoittaa sieltä Stenille ja Lenalle.

Olin erovuorossa ml:on keskushallituksesta, samoin Janne Koivuranta. Nyt piti valita k.hallitukseen yksi ent. pienviljelijäpuolueen edustaja. Joku vanha siis pois! Janne rupesi puuhaamaan jo etukäteen, että minut pois. Oli kierrellyt ja puhunut. Kokouksessa minut oli kuitenkin valittu ilman keskustelua yksimielisesti, mutta kun oli tullut äänestys pienviljelijän ja Jannen kesken, oli Janne saanut vain 3 ääntä. Kyllä Helojärvelle riitti iloa, H. on vallan raivostunut Janneen.

No se siitä. Kokouksessa syntyi Koiviston ja Niukkasen kesken niin kipakka ja hävytön sananvaihto, että eipä siinä paljon jätetty velkaa. Minä en ottanut osaa riitoihin, käytin vain toisessa yhdeydessä hyvin sovittelevan ja asiallisen puheenvuoron. Sitä paitsi en ehtinyt paljon ollakaan kokouksessa, kun olin ruotsalaisten kanssa.

Huhutaan, että lähipäivinä alkaisi Venäjän rintamalla kovat hyökkäykset. Ne kohdistuisivat arvatenkin Kaukaasiaa vastaan. Itämerelle on päässyt arviolta neljä ryssäläistä sukellusvenettä, jotka jo eilen torpedoivat muutaman 3000 tonnin laivan Ahvenanmaan lähistöllä. Kaikki laivaliikenne Itämerellä ja Suomenlahdella on toistaiseksi keskeytetty. Se vaikeuttaa pahasti huoltotilannettamme.

Se Vilhohan tuntuu olevan kovin hemmoteltu kaveri. Ikävä on, jos jäimme heinäajaksi ilman työmiestä, mutta turhahan kiukuttelevaa äkäpussia on pitää. Ehkäpä Armiida kykenee apua hankkimaan. Ja onhan meillä aina sen verran, että töistä jotenkin selvitään, kun vain nuo ylimääräiset työt saadaan tehdyksi. Kaipa teillä jo juhannukseksi onkin uusi uuni savuamassa.

Minulla oli olevinaan oikein paljon asioita kirjoitettavana, mutta tähän ne nyt jäivät.

Rakkaat terveiset

Teidän

Urho