Helsinki 26/6 1942.

Rakas Sylvi ja rakkaat pojat.

Juhannus on nyt sitten takanapäin. Kyllä oli kaunista ja lämmintä. Ja minua harmitti niin tolkuttomasti, kun olin jäänyt kaupunkiin. Maanantaina ei siis ollut sitä äänioikeusjuttua, mutta se, että sitä ei ollut nyt perjantainakaan, ja sen tiesin jo tiistaina, niin kylläpä minua kismitti. Maanantaina ja tiistaina täällä ovat [Väinö] Hakkilan 60 vuotisliirumit, joten sieltä ei uskalla olla poissa, ja lisäksi on kai se äänioikeusjuttu tiistaina jo esillä. Kauniin päivän pilasi harmistuminen.

No ei siitä enemmän. Vahinko kuin vahinko.

Kuulin juuri eilen, ettei niitä Mankin rehurattaita saakaan, kun tilanhoitaja oli ehtinyt ne luovuttaa muualle. No eihän sillä väliä. Nyt koetan saada ne Rengastalosta.

En ole lähettänyt Sinulle Kuvalehtiä, sillä parissa niistä on ollut Halstin juttuja. Otan ne mukaani, joissa itse olen esiintynyt. Turja soitti minulle ja kertoi, että Elsa Haavio on ottanut mietelauselmiin minun jutuistani lauseita ja merkinnyt ne Halstin nimiin. H. oli kirjoittanut tästä Turjalle ja pyytänyt, ettei enää sitä tehtäisi. Ei ollut ollut pahoillaankaan, sanonut vain, että onpahan hänelläkin mielipiteitä asioista, joita ei tunne. Ja edelleen: Aftonbladet, Tukholmassa, oli kirjoittanut selostuksen erään kirjoitukseni johdosta, että sen tekijänä on eräs Suomen etevimmistä sotilaskirjailijoista. Aaro soittikin ja tituleerasi minua kenraaliksi. Oikein!

Nyt on se kirjan korehtuuri vielä edelleen samassa pisteessä kuin tähänkin asti. Kyllä on kiirettä heillä!

Tänne ei kuulu mitään kummempaa. Rommel pyrkii innokkaasti Egyptiin. Miten pääsee, ei tiedetä. Sevastopolissa on lujat taistelut raivonneet jo kohta kolme viikkoa. Kalle kertoi, että Saksan sotilasjohto luuli viikon alussa saavansa linnoituksen tämän viikon aikana käsiinsä, mutta että hyökkääjän tappiot ovat kovin raskaat. Heti Sevastopolin valloituksen jälkeen tulisi sitten suurhyökkäys, joka kohdistuu Kaukasiaan. Mutta ilmeistä on, että piirustukset ovat jonkin verran menneet sekaisin.

Olin Rangellin kanssa maanantain, mutta ei hän kertonut juuri mitään. Muualta kuulin, että Hitler oli sanonut, että vaikka hän olisikin tiennyt, kuinka vahva Venäjä on, hän olisi sittenkin hyökännyt, koska bolshevismi olisi myöhemmin ollut voimakkaampi. No, kuinkapa hän muutoin olisikaan voinut sanoa, kun kerran hyökkäsi.

Teillä siellä on nyt varmaankin kaunista. Älä ole huolissasi heinämaista, asiahan on niin, että pitkät kylmät ovat ehkäisseet kasvua. Jos nyt saatte veden säilyttämisen patoamalla, olisi se varmaan hyväksi, sillä Hatva kirjoitti, pojastaan puhuessaan, että siellä on ollut kuivaa. Ehkäpä nyt on syytä lykätä heinäntekoa, sillä kaiketi heinänkasvu on ollut myöhässä. Mutta senhän siellä kyllä huomaatte.

Niukkasen jutusta puhui Rangell myös. Sotataloustarkastusneuvosto, jonka puheenjohtajana on ent. Kork. Oikeuden presidentti F.A. Pekkanen, on kirjoittanut asiasta oikeuskanslerille ja siellä paraikaa tutkitaan asiaa. Poliisitutkinnat ovat edessä. Asia on kuulema se, että Niukkanen möi 11/3 Sairalassa olevan sahansa lautavaraston puolustuslaitokselle 806.000 mk arvosta. Lautoja oli kuljetettu uuden rajan taakse muutama autokuormallinen.

Kyllä siinä taas on aika tohina edessä!

Olin luullut, että eduskunta ottaa loman 15/7, mutta nyt tuli suuret verolait ja korvauslaki vielä on valtiovarainvaliokunnassa. En ymmärrä, milloin asiat saadaan loppumaan ja päästään lomalle. Kaikki ovat täällä touhuissaan loman vuoksi. Mutta mahdollista tietenkin on, että esim. 17/7 loma alkaa.

Kysyt, onko tarpeen lähettää minulle paketteja. Ei ole tällä kertaa. Voi riittää vielä ja lihaa on kyllä tarpeeksi jäljellä. Perunoita on samoin. Elä siis nyt lähetä mitään.

Siiri on käynyt siivoamassa, tänään hänen oli määrä tulla uudelleen.

Klemola oli käynyt Vahvialassa. Hyvin oli kaikki kasvanut, mutta kuivuus alkaa pian vaivata juurikasveja. Siellä on kuitenkin tekeillä vesijohto lammesta alkaen.

Eipä minulla nyt ole muutakaan kertomista kuin että saanen ne piirustukset myllystä ensi tilassa.

Rakkaat terveiset Sinulle ja pojille. Voikaa oikein hyvin. Eivätkö pojat saa pitkää siimaa käyntiin.

Teidän

Urho

Tulikin kirjan korehtuuri. Alkaa vinha korjausluku.

Terveiset Urho