VI. SNTL:n ministerineuvoston puheenjohtaja A.N. Kosyginin virallinen vierailu Suomeen 13.-18.6.1966

36. Tasavallan Presidentin puhe SNTL:n Ministerineuvoston puheenjohtaja A.N. Kosyginin kunniaksi järjestetyllä lounaalla 18.6.1966

Teidän vierailunne, hyvät neuvostoliittolaiset ystävät, on päättymässä. Haluamme esittää Teille sydämelliset kiitokset käynnistänne ja toivottaa hyvää paluumatkaa kotimaahanne.

Vierailuja voidaan tarkastella kolmesta näköpisteestä: isäntäväen, vieraan ja sivullisen. Jos nyt päättyvään vierailuun sovelletaan tätä tarkastelutapaa, ensimmäiseksi vieraiden kannalta, niin olemme mielihyvin kuulleet, että vieraamme ovat olleet tyytyväisiä säähän, siihen, mihin he ovat tutustuneet ja sen vastaanoton lämpimyyteen, minkä he ovat saaneet osakseen. Isäntäväen kannalta taas on sanottava, että me olimme iloisia, kun teitte tämän matkan ja me olemme tyytyväisiä, että se meidän mielestämme on ollut hyvin onnistunut. Virallisilla vierailuilla voi olla monta tarkoitusta, mutta jos vierailun aikana voidaan saavuttaa hyviä kontakteja ihmisten kesken, silloin se on ollut onnistunut ja hyödyllinen. Tämän arvolauseen haluamme omistaa tälle vierailulle. Ansio ei ole suinkaan isäntäväen vaan vieraiden. Te, Aleksei Nikolajevitsh ja Te, kunnioitettu Klavdia Andrejevna, olette olleet esimerkillisiä vieraita, joissa asiallisuus, huumori ja sydämellisyys ovat yhtyneet ihastuttavalla tavalla. On ollut helppo olla teidän isäntäväkenänne.

Jos vierailua sitten tarkastellaan siltä kannalta, miten sivulliset sen ovat ottaneet, on todettavissa, että ulkomaailma on ollut siitä tietenkin hyvin kiinnostunut. Mutta on ollut merkillepantavaa, että fantastiset tarinat siitä, mitä vierailun aikana tulee tapahtumaan, ovat päättyneet alkuunsa ja kaikkialla aletaan ymmärtää, että Suomen ja Neuvostoliiton johtomiesten tiheätkin tapaamiset kuuluvat luonnollisena osana maittemme väliseen hyvään ja laajenevaan yhteistyöhön.

Kun nykyinen hallitus oli muodostettu, sanoin olevani ratkaisuun tyytyväinen. Maassamme on hallitus, jolla on vahva parlamentaarinen pohja. Tämä hallitus on ollut teidän isäntänänne. Olemme suurella mielihyvällä todenneet, että Te, Herra Pääministeri, olette eri yhteyksissä esittänyt luottamuksenne siihen, että hallitus jatkaa pyrkimyksiä ystävyyssuhteidemme kehittämiseksi ja että meillä "on kaikki mahdollisuudet hedelmälliseen yhteistoimintaan", teidän sanojanne käyttäen. Näen Teidän vierailussanne ja sen aikana esittämissänne mielipiteissä vakuutuksen siitä, että maittemme väliselle yhteistyölle on luotu entistä laajempi pohja ja että keskinäinen luottamus, joka on olennaisen tärkeä kansojen välisissä suhteissa, on vetänyt piiriinsä yhä laajemmat kerrokset. On syntynyt tietyssä mielessä uusi pohja luottamukselliselle yhteistyölle maittemme välillä ja siitä voimme olla molemminpuolisesti tyytyväisiä.

Olemme neuvotteluissamme käsitelleet hyvin monia asioita, läheisiä ja kaukaisia. Ne jotka ovat liittyneet maittemme välisen yhteistyön kehittämiseen, ovat saaneet joko suorastaan suotuisan ratkaisun tai hyvät perspektiivinäkymät. Kansainvälisissä kysymyksissä on käyty neuvotteluja - kuten eilen sanoitte, Herra Pääministeri - keskinäisen ymmärtämyksen hengessä ja ne ovat tuottaneet tyydytystä molemmille osapuolille. Näin on asianlaita. Henkilökohtaisesti osaan panna arvoa sille, että olen saanut tilaisuuden laajaan ja perusteelliseen mielipiteiden vaihtoon mitä arvovaltaisimman ja kokeneen valtiomiehen kanssa. Se on ollut sitäkin tärkeämpää, kun lisääntyvä rauhattomuus on leimaa-antava piirre nykypäivän maailmanpolitiikassa.

Vielä kerran kiitän sydämellisesti vierailustanne. Me olemme olleet isäntäväkenänne koko Suomen kansan puolesta ja sen vuoksi meidän iloomme vierailun onnistumisesta liittyy koko Suomen kansa.