Senator J. William Fulbright  4.12.1974 Förenta Staternas Senat Washington D.C.

Ärade Herr Senator,

Eder snart förestående avgång ur Förenta Staternas senat sedan Ni i över tre årtionden aktivt tagit del i det politiska livet i Edert land har givit mig impulsen att sända Eder min varmaste hälsning och min önskan om lycka för de år som stundar.

Eder verksamhet som politisk ledare har täckt en synnerligen viktig period i mänsklighetens historia. Vid slutet av det till sina följder mest förödande krig vi känner förefanns i världen ett trängande behov av ett alldeles nytt slags hållning vid etableringen av relationer till andra länder, en hållning som skulle återspegla den vanliga människans strävan till fred och samförstånd. Såväl som ordförande för senatens utrikesutskott som i egenskap av grundläggare av det världsomfattande programmet för undervisningsutbyte har Ni visat prov på en framsynthet, som man sällan finner hos de övriga politiska ledarna i världen.

Fulbright-programmet har idag en mera djupgående betydelse än blott den, att det är förknippat med Edert namn. Under årens lopp har det blivit ett begrepp, som överflyglar de politiska synpunkterna.

Jag vet att även Finland fått komma i åtnjutande av de förmåner Edert konstruktiva tänkesätt fört med sig. I över två årtionden har hundratals amerikanska vetenskapsmän och studerande berikat skollivet i mitt land, och under förloppet av samma tid har tusentals finländare fått tillfälle att studera och bedriva forskning i Förenta Staterna tack vare det enastående finländsk-amerikanska utbytessystem som tillkommit närmast på förslag av Eder.

Jag sänder Eder min personliga hälsning och ber att få uttrycka min djupa aktning för Edra ansträngningar att stärka världsfreden.^1

--------

1 J. William Fulbright svarar den 19.12.1974:

"Jag har svårt att finna ett adekvat uttryck för det stora värde jag satte på Edert hjärtliga brev.

Edra ord om utbytesprogrammet och dess ändamål gläder mig verkligen, ty detta program har för mig betytt mera än något annat som jag arbetat för i kongressen, och min lilla delaktighet i tillkomsten av det finländsk-amerikanska utbytesprogrammet har för mig varit en synnerligen angenäm sak.

Såsom Ni så träffsäkert uttrycker saken borde den vanliga människans strävan till fred och samförstånd vara en målsättning för alla statstjänstemän, och jag tror att detta utbytesprogram har främjat den målsättningen bättre än snart sagt vilket som helst annat program, som jag känner till."

--------