Hki 22/7 1942.

Rakas Sylvi.

Sain juuri kirjeesi, josta parhaimmat kiitokset. Hauskaa kuulla, että heinänteko on aloitettu hyvissä merkeissä. Kunpa vain saisitte vähät heinät kunnolla kokoon. Elä anna poikien rehkiä liikaa, kaipa noista talon töistä saa touhua vähemmälläkin. Kirjeestäsi näet kuulsi läpi, että pojat olisivat väsähtäneitä ja taidat sitä olla itsekin. Minua ihan harmittaa, että tuli innostuttua liikaa sen kasvitarhamaan kanssa. Kaipa se nyt kuitenkin pitää saada kunnossa pysymään.

Niin ikävästi minulle kävi, etten pääse suoraan Karhumäeltä sinne, vaan minun on palattava tänne, käytävä Berliinissä ja vasta sitten pääsen Hinaan. Tuloni siirtyy siis ainakin elokuun 5 päivän tienoille, mutta Sylvin päivänä olen siellä varmasti. Kyllä minua kovasti harmittaa Berliiniin lähtö, mutta Rangell antoi käskyn, eikä auta.

Hillilä on ollut täällä lauantaista. Eilen hän lähti korkean aseveljeni Mannerheimin luo, palaa huomenna, lähteäkseen sitten taas Rovaniemelle. Mitään ihmeempää ei rintamille kuulu. Donilla olivat raivonneet kovat sateet, jotka estivät saksalaisten etenemistä, mutta nyt sanotaan, että ne ovat lakanneet. Tiedot ovat ristiriitaisia, yksien mukaan ovat saksalaiset tuhonneet Timoshenkon armeijan, kun taas englantilaiset tiedot osoittavat, että Timoshenko on odottamattoman nopealla perääntymisellään onnistunut vetämään armeijansa turvaan. Pianhan sen näkee, miten asianlaita on.

Eduskunnassa on ollut kiirettä. Korvauslaki on ollut nyt täysi-istunnossa, ja hallitus on kärsinyt nolon tappion. Hallitus kieltäytyi hyväksymästä suuren valiokunnan sovitteluehdotusta, mutta sen sijaan suostui 15 % korotukseen, jos korvausasteikkoa huononnetaan. Eduskunta hyväksyi 15 % korotuksen, mutta ei huonontanut korvausasteikkoa. Kun asia tuli suureen valiokuntaan takaisin, hallitus ilmoitti hyväksyvänsä eduskunnan kannan. Mutta valiokunta siitä huolimatta hyväksyi 40 % korotuksen. Asia tulee uudelleen eduskuntaan, jossa korotus alennetaan 15 %:iin. Mutta tämä soutaminen ja huopaaminen on ollut niin kiusallinen hallitukselle, että sen arvovalta on pahasti horjunut. Minä olen joutunut Jukkaan nähden kiusalliseen välikäteen, mutta ei auta, ja Niukkanen on minut sovitteluehdotukseni vuoksi pahasti haukkunut. Se on vain hyvä.

Lähden siis huomenillalla Karhumäkeen. Milloin palaan, sitä en tiedä. Koetan matkalta kirjoittaa.

Voikaa hyvin.

Teidän Urho