XVI Tasavallan Presidentti Urho Kekkosen vierailu Romaniaan 22.-26.9.1969

95. Tasavallan Presidentin Romaniaan saapumispuhe 22.9.1969

Herra Presidentti,

hyvät romanialaiset ystävät

Olette ystävällisesti kutsuneet minut vierailemaan Romaniassa ja olen mielihyvin noudattanut tätä kutsua. Saan siten tutustua kansaan ja valtioon, joka noudattaa periaatetta ystävällisistä suhteista kaikkien kansakuntien välillä. Se on ensimmäinen edellytys rauhan ja turvallisuuden politiikalle, jota myös Suomen hallitus pitää ulkopolitiikkansa johtotähtenä.

Suomen ja Romanian välillä ei ole vaikeasti ratkaistavia poliittisia tai taloudellisia kiistakysymyksiä. Pääministeri Maurerin ja ulkoministeri Manescun käynti Suomessa viime vuonna tarjosi tilaisuuden keskustelussa niin maitten välisistä bilateraalisista suhteista kuin kansainvälisistä kysymyksistäkin. Toivon, että nyt alkava vierailu ja keskustelut Teidän kanssanne, Herra Presidentti, edistävät maittemme välisiä jatkuvia kosketuksia.

Yhteydet ovat nykyisin voimakkaasti kehittymässä. Tuhannet maanmieheni käyvät vuosittain kesämatkalla Romanian Mustanmeren rannikolla ja talvisinkin suomalaiset saapuvat lumisesta kotimaastaan Karpaatteja ihailemaan. Rikas romanialainen kansantaide on saanut uusia ystäviä. Taloudellisia suhteita leimaa molemminpuolinen kiinnostus kauppavaihdon monipuolistuttamiseen.

Kiitän Teitä Herra Presidentti, että olette tänä sosialistisen Romanian juhlavuotena halunneet vastaanottaa vierailulle Suomen tasavallan päämiehen.