III

Vaalioikeuden toteaminen.

Kunnallisen vaalioikeuden aineellinen sisältö määräytyy edellä selostettujen vaalioikeuden yleisten edellytysten ja menetysperusteiden mukaan. Kaikki ne henkilöt, jotka siten toteuttavat vaalioikeuden saamiselle asetetut ehdot, että täyttävät vaalioikeuden yleiset edellytykset ja ovat vapaat menetysperusteiden nojalla tapahtuvasta vaalioikeuden menetyksestä, ovat vaalioikeutettuja aineellisessa mielessä. Mutta tämä abstraktinen oikeus ei vielä sellaisenaan edellytä oikeutta ottaa osaa tiettyyn vaaliin. Osanotto-oikeus vaaliin on kunnallisoikeutemme mukaan riippuvainen ennen vaaleja tapahtuneesta aineellisessa mielessä vaalioikeutettujen henkilöiden luetteloimisesta, vaalioikeuden toteamisesta. Aineellisen vaalioikeuden sivulla on olemassa muodollinen vaalioikeus, s.o. ennakollisesti vahvistettu oikeus ottaa osaa tiettyyn vaaliin.

Vaalioikeuden toteaminen ja siis muodollisen vaalioikeuden vahvistaminen tapahtuu kunnallisvaaleissa vaaliluettelojen laatimisella. Vaaliluetteloon vaalioikeutettuna merkitty on oikeutettu ottamaan osaa siihen vaaliin, jota varten vaaliluettelo on tehty.

Vaaliluettelon laatii maalaiskunnassa ja kauppalassa kutakin äänestysaluetta varten äänestysalueen vltk., kaupungissa maistraatti, kuten siitä myöhemmin tehdään selkoa.