Hki 9/6 1943.

Rakas Sylvi.

Kiitän kirjeestäsi, jossa oli odottamiani mieluisia tietoja poikien paranemisesta. Ja hauskaa oli kuulla, että pakkanen ei ole tehnyt ainakaan vielä tuhojaan. Tarkastelkaa nyt niitä suopeltoja, jos kuivuutta alkaa näkyä, silloin padontekotouhuihin. Mutta tuskinpa siellä vielä kuivuutta on.

Kaipa ne paukut ovat jo tulleet. En ottanut selvää, mitä sinne lähetetään, mutta ilmoittakaa heti, kun ne ovat tulleet, mitä ne ovat ja mitä tarvitaan, koetan tuoda puuttuvia mukanani. Käsitinhän toki hyvin, että kuteja pitäisi olla, jotta varikset ja harakat pidetään taitavasti kurissa. - Olipa oikein mainio juttu, että saatiin tukit laudoiksi. Tukkeina ne olisivat pian pilaantuneet ja lautoja tarvitaan talossa aina. Jos nyt olisi höyläpenkki, niin pojathan voisivat tehdä vallan ihmeitä mööpeleitä.

Se painorehujuttu sitten. Sinne pohjalle kai olisi joka tapauksessa saatava poljetuksi savikerros, ettei se läpäise vettä. Mutta miten se tehdään, kun ei ole AIV liuosta niin että se säilyy. Maijalan isäntähän on painorehua harrastanut ja niissä suurissa maatalouskirjoissa se on varmaan neuvottukin. Kaipa asiaan ehditään perehtyä, kun sinne tulen.

Pinaatit käyn ostamassa ja panen tämän mukaan.

Yngve Borg kirjoitti siitä Demokratian itsepuolustuksesta. Kävin sen taas läpi, tein joitakin lisäyksiä ja annoin Holmenille käännettäväksi. Borg sanoi kyllä saavansa kustantajan, antaahan pojan yrittää.

Turja soitti juuri ja kertoi, että Posti on eräästä P.P:n jutusta poistanut kokonaista 30 riviä. Sehän on 1/2 koko jutusta. Soitin vihoissani Vilkunalle ja sanoin, että parasta vaihtaa Portin kanssa osia. Mies ei puhu minulle mitään, olisin mielelläni itse ommellut jutun kokoon. Nyt sitä ei kehtaa katsoa; ja nimimerkki on tekijänä. Minä olen tosissani vihainen. Posti on muuttanut jo pois, hän on saanut asunnon ja arvatenkin aikoo mennä naimisiin aivan pian. Kaipa Mailin äiti on nähnyt, ettei Maili saa parempaa ja pakotettuna suostuu sitten Postiin. En ole kuullut, milloin häät ovat.

Aaron pitäisi lähteä niinkuin huomenna, 10/6. En ole tavannut häntä viime perjantain jälkeen, eivätkä tunnu muutkaan tavanneen.

Tänä päivänä piti minulla olla keskustelu Tuomiojan kanssa siitä paikka-asiasta, olen häntä yritellyt tavatakin, mutta mies on poissa. Soitan vielä, ennen kuin panen tämän postiin, ehkäpä olenkin saanut hänet käsiini, ja kerron vielä lopulla, mitä siitä kuuluu.

Koetin saada 18/6 makuuvaunupaikkaa, mutta en saanut. Nyt ei auta muu kuin järjestää asia jonkun ministerin kautta, joka saa tilata itselleen paikan ja minä saan sen sitten. Mutta lujasti yritän silloin matkalle. On sitten enemmän kuin hauska nähdä, miten maa on kuukaudessa kasvanut ja miten te siellä oikein viihdytte.

Jaa, kello alkaa olla jo kolme, enkä ole saanut Tuomiojaa kiinni. Lieneekin parasta, että en osoita liiallista kiinnostusta asiaan. Joka tapauksessa haluan, että asia tulee viimeistään ensi viikolla ratkaistuksi ja valtioneuvoston esittelyyn, sillä täytyyhän toki olla aikaa asioiden järjestelyyn. Pitäisi saada pari apulaista, joista toinen alkaa olla katsottuna, toisesta ei ole vielä aavistustakaan. Huoneistohan on tiedossa, Kruunuhaan apteekin talossa säätytalon luona. Ja työtä näyttää kerääntyvän, olen jo etsinyt kirjallisuuttakin ja katsellut sitä.

Täällä on heittäytynyt oikein lämpimäksi. Tänään on suorastaan hellettä. Kainuun Sanomista luin, että siellä, mm. Murtomaassa, on ollut yöhalloja. Toivottavasti Oulujärvi suojaa Hinan peltoja.

Politiikasta en ole kuullut mitään, mutta maihinnousua Sisiliaan odotellaan. Italian kansan mieliala kuuluu olevan alle 0-pisteen. Dietl oli Kallelle kertonut, että englantilaisilla on pelottavan hyvä vakoilu mantereella, mutta eritoten Italiassa. Meillä ei ole tapahtunut mitään erikoista, hallituksessa on vain tavatonta riitaa maataloustuotteiden hinnoista. Kompromissi, joka tietää 5 mk. ruiskilon hintaa, on saavutettu, mutta se maksaa valtiolle 1600 milj. markkaa. Tuotteiden hintoja ei koroteta, mutta tuottajille maksetaan valtion apua, subventiota.

Rakkaat terveiset teille kaikille.

Urho