Domprosten Olavi Kares^1            16.1.1962 Åbo

Bäste Broder,

Jag går rakt på sak:

Mitt samvete har i långa tider tyngts av frågan om utnämningen av biskop i Lappo. Har jag begått en oförrätt mot Dig? Visserligen föreslog statsrådet enhälligt den kandidat som stod i andra förslagsrummet, men om jag hade varit av annan åsikt, kunde jag kanske ha påverkat statsrådsmedlemmarna och i varje fall ha handlat även i strid med statsrådets mening. Men jag var av samma åsikt som statsrådet, ty jag hade min uppfattning om Dig, en uppfattning som bildades för närmare tre årtionden sedan. Min vän Eljas Kahra, som jag sätter stort värde på som ämbetsman och människa, tog nog saken till tals med mig, men en mur av fördomar är svår att välta.

När jag därefter har följt med Din litterära verksamhet, har utnämningsfrågan börjat pina mig. En gång bad jag to m om att få samtala med ärkebiskopen om saken. Efter att ha läst Din senast utkomna bok beslöt jag att skriva till Dig. Det torde vara fåfängt att börja grubbla på om avgörandet i utnämningsfrågan var rätt eller orätt, det tjänar inte längre någonting till, men det är jag förpliktigad att säga ut, att mina motiveringar beträffande Dig var felaktiga. I Dina böcker har jag lärt känna Dig som en ärligt och uppriktigt sökande, fördomsfri, vidsynt och varm människa. Jag har läst Dina böcker med stor njutning. Din kärlek till natur och människor och Din humanitet har gjort ett djupt intryck på mig. Jag vet ej varför jag skriver till Dig. Borde jag be Dig om förlåtelse? Borde jag erkänna att jag har haft fel? Det senare gör jag i varje fall, och jag skulle göra det förstnämnda också men det kan verka alltför teatraliskt. I varje fall skriver jag, därför att mitt samvete kräver det.

Jag sänder Dig mina bästa hälsningar och önskar Dig krafter i Ditt arbete.

--------

1 Kaarlo Olavi Kares, f 1903, Kuopio, teol dr, biskop i Kuopio stift sedan 1962, dessförinnan rektor, kyrkoherde i olika församlingar samt bl a domprost i Åbo finska domkyrkoförsamling 196062, under många år verksam och känd som författare av religiösa skrifter samt essäistiska och historiska verk, ordförande för den litterära sammanslutningen Turun kirjailijat -- Åbo författare 1959-62.

---------