Voikoskella taisteltu.

(Omalta kirjeenvaihtajalta.)

Kajaanin Lehti 46/19.4.1918

T. k. 15 p:nä määrättiin ne joukot, jotka aikaisemmin olivat vallanneet Leppäniemen kylän tiedustelemaan punaisten voimia ja asemia Voikoskella.

Parhaitenhan voimat saa selville kun koettaa, arveli kai siellä oleva johto ja miltei kaikilla voimilla lähtivät etenemään ja valtasivat pari korkeaa kukkulaa edellämainitun kylän ja Voikosken tehtaan välillä. Oikealla sivustalla etenivät kuopiolaiset ja mikkeliläiset ja vasemmalla K. Sissi-R:n III:sta komppaniasta 4 ryhmää vääpeli Tanhuan johdolla.

Joukot etenivät ketjussa aivan lähelle tehdasrakennuksia punikkien koko ajan kiivaasti ampuessa. Kiivas tuli oli puolella kummallakin ja jo punikeista osa lähti pakenemaan tehtaista Voikosken asemalle päin sillan yli. Siihen suolasivat meikäläiset heitä kuularuiskuilla ja ankaralla kivääritulella ja moni punikki säästyi näkemästä valtansa pian tulevaa surullista loppurymäystä.

Punikit luulivat kai, että meikäläiset aikovat tosissaan vallottaa koko Voikosken, koska he veivät tehtaan puolelle kaikki liikenevät miehensä, joita ei sentään nyt siellä liene ylen paljon ja apujoukot hyökkäsivät avoimen sillan yli uudestaan tehtaaseen siellä vielä olevien avuksi. Meikäläiset tekivät hyvää jälkeä apujoukkojenkin riveissä, mutta koska tarkotus ei ollutkaan vallottaa tehdasta, eikä ulottaa ketjuakaan niin kauas asemapaikoista, niin meikäläiset vetäytyivät entisille paikoilleen.

Kajaanilaisista kaatui Janne Moilanen Suomussalmelta ja haavottui Matti Piirainen Kuhmoniemeltä, Joos. Seppänen Suomussalmelta, Antti Karppinen Ristijärveltä ja Eeli Kinnunen Puolangalta, joista 3 edellistä käteen ja toiset jalkaan, useimmat pahanlaisesti. Hengenvaaraa ei kuitenkaan kellään ole.

Kuopiolaisia kaatui 3 ja haavottui 5. Punikeita kaatui ainakin 50.

Terveisiä Mouhulta.

U.K.