Muistiinpanoja 18.3.1917

Muistelmia

Maalisk. 18 p:nä (1917) sunnuntaina nousin ylös, pukeuduin ja arvelin kävästä Kajaanin lehden toimituksessa H. Seppäsen luona. Menin sinne, mutta en saanutkaan käsiini etsimääni. Sain kuulla, että putkan pirtillä on kiinnisaadut urkkijat nähtävinä ja kiiruhdin sinne. Väkeä oli siellä kuin helluntai-epistolassa ja putkassa näkyi olevan kiinni 2 pääjehua. Äijät syyttivät heitä vastaan karkeita haukkumasanoja ja muistuttivat teoistaan, mutta levottomilta näyttivät papat. Pirtin viereisessä huoneessa istui kalpea, pitkä urkkija, taisi olla nimeltään Rosvall aivan lannistuneena. Synkkänä katseli santarmi Juntsov komisariuksen virkahuoneessa tungeskelevia katselijoita. Hän seisoi pöydän ääressä, kädet ristissä vatsan yli ja tuikeasti katsoi meitä. Sotilaita, jotka eilen illalla olivat saapuneet Makkolan tehdasta vahtimaan, oli pirtillä ja he kertoivat hallituksen muutoksesta. Tulin ulos ja siellä oli mieliala kiihdyksissä. Kävelin paikalle saapuneen Hannes Seppäsen kanssa, niin tuodaan santarmia ulos. Kansa kysyy: Minne sitä viedään? Ylikonstaapeli vastaa, että hän menee turistinhotelliin sotaupseerien luo. - Annettiin hänen mennä ja katsottiin. Yhtäkkiä rupeaa tuo viittaniekka juoksemaan pakoon. Kansa heti perässä, joku (ent. poliisi Kouvalainen taisi olla) taisi ampua pamauttaakin häntä jälkeen, mutta tuo ennätti kääntyä Turistin portista sisään ja pakeni johonkin kamariin lukon taakse.

Kansa tuli perässä. Portilla Hannes Sirviö, hotellin pitäjä väitti kivenkovaan, ettei ole santarmi sinne mennyt. Portilla odotettiin. Oli siinä "pitkän-joutavan"-nimellä tunnettu Kattainen, joka tietojen ja kaiken todennäköisyyden mukaan oli urkkija. Eero Rihtniemi osotti häntä sormellaan ja sanoi, että tämä pitkä mies pitäisi napata kiinni. Seisoin Eeron vieressä ja Kattainen minulle puhumaan, ettei hän muka ole mikään ja voinko todistaa. Sanoin, ettei ole todistuksista puutetta ja ilmotin lähelläoleville miehille Kattaisen putkaan viennistä. Lopulta hänet putkaan passitettiin.

Pihalle oli tällävälin tullut kina Hotellin-Hanneksen ja miesjoukon välillä. Edellistä väitettiin urkkijaksi ja hetken kinan jälkeen vietiin hänetkin putkaan, samoin asioitsija Matti Laukkaan poika. Tämä Hannes Sirviö oli niin raukka mies, että sanoi Laukkaankin täytyvän viedä jos hänetkin. Lähdettiin Laukkaaseen, etsittiin ja tarkastettiin kaikki paperit ja Seppäsen Hannes pisti taskuunsa osan. Laukas vietiin putkaan. Mentiin Matti Huuskon asuntoon, jossa ei häntä löytynyt etsiskelyistä huolimatta, sillä hänet oli vangittu torilla.

Pitkän Kattaisen asunnossa oltiin sillävälin. Seppäsen Hannes saikin saaliikseen laukullisen papereita, joita oli ollut kätketty sänkyvaatteihin ja muualle piiloon ja ukko Kattaisen, jotka molemmat otettiin riemuhuudoin vastaan. Myöhemmin löytyi samasta pesästä kaksi Kattaista, ukon akka ja näiden sisar sekä revolveri. Ukko Hartikainen, poliisi Pietarinen ja joku lappalainen olivat myös jo putkassa sekä Abel Savolainen. Kansa parveili pankinjoht. Lindbergin asunnon edustalla ja vaati, että L:n rouvan sisar, "neiti" Vesterlund olisi urkkijana vangittava. Se tehtiinkin, mutta koska putka oli liian täysi, päättivät eräät, että viedään hänet talonom. Huttusen saliin. Kansa oli sitä vastaan ja vaati, että putkalle oli hänet vietävä, siellä muutkin ovat. H. Seppänen tahtoi rauhottaa kansaa ja aikoi lukea erään Kerenskin puheen unohduttaakseen koko riidan, mutta sitä ei tahdottu. Lopuksikin täytyi "neidin" lähteä samaan asuntoon, minne kaikki sellaiset joutuvat. Santarmi oli haettu pois Turistista ja hänet salvattiin erityiseen koppiin. Illalla tuli Kiehimästä poliisi Heikkinen telefoonilla kutsuttuna. Hänet nostettiin niskasta ylös reestä ja vietiin säilöön. Klo 2 oli kaupungintalolla kokous, jossa valittiin järjestystoimikunta. Ent. lukusalilla oli sotilaita, joiden luona oli väkeä niin tuhannesti ja sotilaat tanssivat. Illalla junantulolla harvinaisen paljon kansaa. Portit rikki. Eläköön kansanvalta!