Kirje J. K. Paasikivelle Moskovasta 13.6.1950

Arvoisa Veli,

Kun saan kuriirin mukana Sinulle kirjeen, jossa voin kertoa uutisiakin, käytän mielihyvin tilaisuutta.

Vastaanottoni on täällä tehty niin huomattavan juhlamuotoiseksi, että olen ajoittain pelännyt siinä huonoa ennettä. Asemalla oli Mikojan vastassa ja sinne oli kehoitettu diplomaattikuntaa saapumaan. Sanoivat, että sitä oli poikkeuksellisen paljon kun sekä itä että länsi olivat mukana. Heti 9/6 pääsin Mikojanin luo. Keskustelu oli lyhyt, mutta eräs passus kannattaa panna merkille: hän selitti Neuvostoliiton aina halunneen ylläpitää hyviä suhteita Suomeen ja lausui käsityksenään, että Suomen nykyisellä hallituksella on vastaava tarkoitus, mihin vastasin myöntävästi.

10/6 oli Gromyko järjestänyt lounaan, jossa myös Mikojan oli läsnä. Mieliala oli vapaa ja sydämellinen. Vyshinski on lomalla.

11/6 oli laivaretki Volgalle; isäntinä Kumykin. Siellä oli samaten mieliala hyvä.

12/6 olimme Korkeimman Neuvostoliiton avajaisistunnossa. Suomalaisille oli varattu aitio n:o 1.

Juhlaa ja huomaavaisuutta on ollut, mutta me olemme odottaneet allekirjoitusta, jopa tarkastusretkiä. Eilen, 12/6, klo 20.45 soitettiin minulle, ja tiedusteltiin, otanko klo 23 vastaan protokollapäällikkö Molotskovin. Hän saapui ja esitti 3 asiaa:

1. allekirjoitus tapahtuu 13/6 klo 22.00.

2. Generalissimus Stalin ottaa minut vastaan 14/6 klo 19.00.

3. Generalissimus Stalin järjestää minulle päivällisen 14/6 klo 21. Mukaan suomalaisista Tuomioja, Sundström, Nykopp, Kujala, Orkomies ja Pulkkinen.

Klo 23.30 olivat Tuomioja ja Nykopp kutsutut Kumykin luo, joka lyhyesti ilmoitti, että sopimus on selvä. Suomen ehdotukset toimituksista on sellaisinaan hyväksytty. Lähetän ohella Sinulle sopimuksen liitteineen. Tuomioja ja Nykopp ovat molemmat sitä mieltä, että sopimus on meille todella hyvin edullinen.

Tämä sopimus on eduskunnassa ratifioitava. Olisi välttämätöntä, että sopimus tulisi eduskuntaan jo ensi perjantaina Presidentin esittelyssä. Teksti on jo tänään ulkoasiainministeriössä ja se joutuu perjantaina esittelyyn. Täällä on tehty hallituksen esitys valmiiksi, josta Sinulle ohella kpl.

Minun täytyy vielä torstaina järjestää kutsut neuvostoviranomaisille. Helsingissä olen aikaisintaan perjantaina.

Asioitten kulku on tähän mennessä ollut ilahduttavan suotuisa, josta olen iloinen.

Lähetän Sinulle kunnioittavat terveiseni ja terveisemme.

Sinun

Urho Kekkonen

Tämä kirjoitettu yöllä 1/2 2 aikaan asioiden selvittyä. Se näyttää täällä tapahtuvan yöllä.