Nuorten urheilukasvatus liittojemme lähimpänä päämääränä.

"Suomen Urheiluliiton tehtävänä turvata seurojen työskentely nuorten yleisurheilukasvatuksessa."

Suomalaisen urheilun kehitys on vuosisatamme ensimmäisen vuosikymmenen loppuvuosista lähtien ollut yhtenäistä ja tasaista nousua. Ainoan poikkeuksen muodostavat maailmansodan viime vaiheet ja vapaussotamme aika, jolloin urheilumme oli selvästi aallonpohjassa.

Vuoden 1918 jälkeen alkoi urheiluelämässämme ennennäkemätön virkeä ja tuloksellinen kehitysvaihe, josta todistuksena oli menestyksemme Antwerpenin olympiakisoissa v. 1920.

Saattaa olla, että urheilumme ei koskaan saavuta sitä asemaa, minkä se kansainvälisessä kilpailutoiminnassa itselleen valloitti vuosina maailmansodan jälkeen, joka koski erikoisesti suuriin kansoihin.

Nytkin seuraa väkisin taantumusta varsinkin edustusurheilumme suhteen. Kahdenkymmenen vuoden vaiheilla olevat nuorukaisemme ovat menettäneet lukumääräänsä ja heidän menetyksensä tuntuu varmaan monia vuosia.

Meidän on näin ollen rajoitettava toimintamme muutamiin harvoihin jo entisestään voimakkaisiin urheilumuotoihin, joissa meillä on puolustettavana kansainvälinen asema ja voimme sen suuremmitta tappioitta tehdäkin. Voimiamme ei siis ole hajoitettava useille tahoille.

Toimintaamme nuorten parissa on näinollen yhä tehostettava. Tämän toiminnan ehkä uudelleen järjestäminen olisi paikallaan, mutta se saattanee tällä kertaa jäädä. Yleisurheilun alalla on sekä liiton että seurojen aloitettava työskentely nuorten parissa kokonaan uudella uskolla ja uusin työmuodoin. Yleisurheilumme koko tulevaisuus on nyt enemmän kuin koskaan ennen nuorisokasvatuksen varassa. Siinä suhteessa ei mitään saa lyödä laimin ja työ on aloitettava heti.

Nykyisen vaikean ravitsemustilan huomioon ottaen on kiinnitettävä huomiota nuorten mielenkiintoon helpompaa yleisurheilua kohtaan, joka vähitellen ohjaisi heidät oikeille urille urheilumiehinä. SUL:n tehtävänä on antaa suuntaviivat seurojen työskentelylle tässä suhteessa ja turvata yleisurheilun jälkikasvu.