1972

Rouva Päätoimittaja Maija-Liisa Heini       4/2 1972

Rakas Sisar,

  Vasta nyt olen vierailuun liittyvien kiireiden vuoksi ehtinyt lukea lehtesi artikkelin kansliapäällikkö Jyrängistä ja politikoinnista.

  Lehtesi väittää, että kansliapäällikkö Jyrängin poliittiset mielipiteet ovat ainakin lähellä tasavallan presidentin mielipiteitä, eikä asiaa auta sen kieltäminen. Syntyy käsitys, että tasavallan presidentti on sitoutunut puoluepoliittisesti hyvin selväpiirteisesti.

  En usko, että olet vastuussa pääkirjoituksestasi, mutta "asiaa ei auta kieltäminen".

  Jos kansliapäällikköni on porvari tai pälkäneläinen, niin tuntuu mahdottomalta väittää, että hänen viran ulkopuolella esittämänsä mielipiteet ovat katsottava minun mielipiteikseni. Aikaisemmin valmistin puheeni niin perusteellisesti, että itse etsin numeromateriaalin, luin kirjallisuuden ja kirjoitin omakätisesti tekstin, jossa on muuten pirunmoinen työ. Tässä virassa olen laiskistuttuani turvautunut mm. kansliapäällikköön, joka on saanut etsiä materiaalia, numeroita jne., jopa tehdä yhteenvetojakin. Mutta se, mitä kirjoitan sitten ja esitän, on minun tekstiäni. On hieman lapsellista kuvitella, että en enää osaa esittää omia mielipiteitäni, vaan ne on minulle ylösajateltava ja tehtävä muiden toimesta, esimerkiksi kansliapäällikön. Suomessa on toistaiseksi toisin kuin esim. USA:ssa, jossa avoimesti kerrotaan, kuka kirjoitti kenenkin puheen, kuka teki siihen sen ja sen korjauksen jne. Jos minä käytän teknillistä apua, on se asia sinänsä, sillä puhe on minun ja vastaa minun käsityksiäni. Jos te lehti-ihmiset oletatte, että en kykene puhetta saamaan kokoon, silloin on asia toinen, mutta se on suoraan sanottava lukijoille, jotta he voisivat antaa minulle anteeksi sen, mihin en kykene.

  Tietenkin pidän joskus sanasta sanaan toisten kirjoittamia puheita häpeämättömästi omissa nimissäni. Esim. eräät keräykset, peruskiven muuraukset yms.

  Huomenna vihin tarkoitukseensa Lahden uuden hyppyrimäen. Nolo tunnustaa, mutta vihkiäispuhe on sanasta sanaan kansliapäällikkö Jyrängin kirjoittama.

  Rakas Sisar, ota vastaan kunnioitukseni vilpitön vakuutus.