Helsinki 31/12 1939.

Rakas Sylvi.

Muutama kirjaanvienti vuoden viimeisenä päivänä.

Olin tänään aamiaisella Fieandtin luona ja keskustelumme koski siirtoväen huoltoa. Hänellä näyttää olevan selkeä käsitys huollon keskeneräisyydestä nyt ja tehtävän laajuudesta. Lupasin, että hän saa asiasta puhua perusteellisemmin Rytin kanssa ja huomenna kuulen, mikä sen neuvottelun tulos on. Ehkäpä sitten ottavat valtioneuvostossa asian epävirallisesti koko laajuudessaan esille, ja jos, niinkuin luulen, F:n ajatukset saavat muidenkin kuin R.R:n kannatuksen ja jos minulle luvataan riittävästi miljoonia ja valtuuksia, niin taidan ottaa tehtävän vastaan. Se on suuri, epäkiitollinen, edesvastuullinen työ, mutta se päästää työhön käsiksi korvia myöten. Sitä nyt kaipaan.

Vuoden viimeinen päivä: aamulla lentohälyytys, katselimme koneita ja i.t. ammuntaa Säipän ikkunasta, päivällä lentohälyytys, olin F[ieandti]n kanssa kahvilla ja se meni miltei huomaamatta, kolmas hälyytys tapasi minut kaupungilla ja oli lopussa, kun olin kävellyt Merikadulta Kampinkadulle. Pommeja ei tullut Hkiin. Toivotaan lujasti, että uusi vuosi ainakin päättyy paremmin. Sinulle, Sylvi rakas, parhaat kiitokset ymmärtäväisestä ja viisaasta tuesta ja hyvästä toveruudesta kuluneenkin vuoden aikana. Viime vuoden loppu ja kuluvan alkupuoli olivat Sinulle raskaita aikoja. Sinä kestit sen sankarillisesti. Eikä vain sitä, Sinä omalla rauhallisuudellasi rohkaisit minua. Sanoin pojille siellä, että Sylvi on niin tasaisen viisas toveri, ettei minulla ole poikaystävieni joukossa sellaista ja se on totta. Kiitos Sinulle. Ja pojille parhaat kiitokset viime vuodesta taas. Pojat eivät vielä ymmärrä, mikä kannustin he meille ovat pelkällä olemassaolollaan. Ja täytyy sanoa, että pojat ovat olleet hyviä, kunnon poikia, sellaisia, joista kasvaa kunnon suomalaisia miehiä. Tuollainen toivo tai tietoisuus merkitsee hyvin paljon isän koko olemukselle ja henkiselle rauhalle. Minulle ovat meidän poikamme antaneet tuollaisen tietoisuuden. Siitä olen pojille kiitollinen.

Hyvää uutta vuotta teille kaikille siellä

toivoo Urho

1/1 1940. Uudenvuodenpäivä.

Paljon hyvää teille kaikille rakkaille siellä tuokoon vuosi 1940. Sen piti olla Suomen olympiavuosi, toivokaamme, että vuosi kääntyy onneksemme muussa suhteessa.

Olin puheissa F:n kanssa. Asia järjestynee huomenillalla. Mutta minä menen huomenna Kauhajoelle, olen siellä jonkin päivän ja siitä riippuen, mitä saan, käännän nokkani joko tänne tai sinne jonnekin. Täällä käyn välillä kuitenkin ottamassa tavarani. Se, mikä tapahtuu, on paras.

Urho

Elä kerro T:lle, mutta kerroin hänen runostaan "ryssän tankki" jne. ja seikkailukertomuksesta saksalaisten nimien kirjoituksineen Rangellille. Hän oli vallan riemuissaan ja F:ltä kuulin, että R[yti] oli kertonut asian hallituksen ruokapöydässä ja asia oli saanut osakseen suurta hilpeyttä.