Kylläpä varmaankin monen lukijamme niin täällä suomalaisuudelle penseässä pääkaupungissa kuin aitosuomalaisen ajatussuunnan läpitunkemalla maaseudullakin, mielessä ovat risteilleet varsin surulliset ajatukset, kun heidän tietoonsa on tullut, että Helsingin kaupunginvaltuusto on eräässä kokouksessaan Maarian sairaalan ylilääkäriksi valinnut täysiverisen ruotsikon, tri Saltzmanin, miehen, joka kuulema hyvin heikosti älyää ja luonnollisesti vielä kepsummin taitaa Helsingin kaupungin ja Suomen valtakunnan pääväestön kieltä. Ei se ole Maarian sairaala tähänkään asti loistanut minään suomalaisuuden kynttilänä Helsingin sairaalain joukossa; siellä on näet tähän asti ollut korkeintaan 10 % suomalaisia, palveluskunta mukaanluettuna, mutta kuin ihmeeksi vain joku suomalainen lääkäri, niin että kyllä siellä olisi kaivattu suomalaista ylilääkäriä. Mutta nyt siihen virkaan tuli oikein vimmattu ruotsikko, kerrotaan että hän olisi vallan kiihkeintä lajia sitä politikoivaa ainesta. Voi meitä, suomalaisparat.

Vaali kävi näin. Ruotsalaisten ehdokkaana oli tämä Saltzman. Suomalaisten porvarien ehdokkaana suomalainen Kerppola. Ja suomalaisten vasemmistolaisten ehdokkaana ruotsalainen Savolin. Tällä tavalla kun ruvetaan sitten äänestämään, niin kyllä sen jokainen tämän kaupungin voimasuhteita tunteva näkee, että ruotsikot saavat oman kellokkaansa läpi. Niinkuin saivatkin.

Sosialidemokraatit ovat puolustelleet tuhmaa menettelyään sillä, että he eivät halunneet ylimystöhenkistä Kerppolaa ylilääkäriksi, koska Savolin, vaikka ruotsikko, oli muuten "kansan mies". Mutta tämä puolustelu, johon Sasu Punasenkin suomalainen kynä on saatu taipumaan, ei satu paikalleen. Sillä noskelaisten piti tietää, että tässä ei olekaan valittavana Savolinin ja Kerppolan välillä, vaan Saltzmanin ja Kerppolan välillä, sillä Savolin piti tietää ilman muuta joutuvaksi häviölle niinkuin joutui Tanner viime presidentinvaaleissa. Noskelaisten piti tietää, että heidän taktiikkansa johtaa ylimystömielisen Saltzmanin valintaan, mutta he tekivät tuon tempun siitä huolimatta. Se oli kauan harkittu teko, olihan Sasu pantu muutama päivä aikaisemmin kirjoittamaan Savolinin puolesta. Kyllä tässä ei voi päästä muuhun uskoon, kuin jotta ruotsalaiset ja sosialidemokraatit olivat ennakolta tehneet lehmäkaupan, kenties juuri Tannerin hallituksen pystyssäpitämiseksi, joka suoraan sanoen Honkasen jutun takia ei vielä ole tainnut olla lähelläkään kaatumista. Mutta parashan se on varmistaa asemia.

Tämä yhteistyö vasemmiston ja ruotsalaisen oikeiston välillä on itse asiassa hyvin surullinen ajan merkki. Niitä on tässä meidän maassamme ollut näet sellaisiakin kansalaisia, ja niitä on ollut kohtalaisen paljon, jotka ovat toivoneet, että kansallinen herätys saisi jalansijaa sosialidemokraattisessa puolueessa, mutta joiden kaunis usko on saanut vuosikausia tyytyä turhaan odottamaan pääsinpäiväänsä, ja joka usko jokapäiväisen politiikan vaiheissa näyttää joutuvan häpeäpaaluun. Varsinkin tämä viimeinen sosialistien teko, kun he ehdoin tahdoin auttoivat Maarian sairaalan ylilääkäriksi ruotsikon, ei ole omiaan uskoa sosialidemokraattien avulla suoritettavasta maan pääväestön kielen ja oikeuksien oikeaan arvoon nostamisesta vahvistamaan niissä epäilyksien aallokoissa, joita vasemmiston ja ruotsikkojen viimeaikainen yhteistoiminta on pannut myllertämään vasemmistoon ja sen kansalliseen vaistoon uskovien mielissä. Jos tuota yhteistyötä jatkuu vielä jonkin aikaa, niin on siitä seurauksena, että kaikki suomalaiset porvaripuolueet muodostuvat kiukkuisiksi aitosuomalaisiksi ja kääntävät joka-ainoa jyrkästi rintamansa sosialidemokraatteja ja ruotsalaisia vastaan, niin että kielitaistelu saa uuden ja selkeän rajan. Mutta tällaisesta on luonnollisesti eniten vahinkoa sosialidemokraateille itselleen, sillä yhteiskunnallisille uudistuksille silloin annetaan piu-pau ja se taas ei olisi maan edun kannalta mikään ilahduttava asia. Mutta siihen tässä joudutaan, jos ruotsalaisliehittelyä vasemmalla jatketaan. Eikä se taas missään määrässä ihmetyttäisi, sillä onhan sillä taholla suuntaa määräämässä sellaiset kansallisesti aatteettomat miehet kuin Keto ja Ryömä, ja jonakin pikkukihonakin se taitaa vaikuttaa äskenkääntynyt Mikko Erich, joka on joku aika sitten lausunut, että aitosuomalaisuus on vaarallisempi kuin bolshevismi. Sen kyllä arvaa, että Mikko ei vallan vaarattomana aitosuomalaisuutta pidäkään, kun tiedämme, että hän vanhana intomielisenä suojeluskuntapuhujana ei polseviikista lainkaan pidä, vaan on sen epälukuisia kertoja manannut tykin ruoaksi.

Se riittäköön taas tällä kertaa tästä asiasta. Siirrymme luontevasti toiseen juttuun, taas tuohon suomalaisten harjoittamaan ruotsalaisten liikkeitten ja liikelaitosten kannattamiseen. Kirjoitimme siitä tämän vuoden ensimmäisessä numerossa mielestämme oikein voimakkaasti, ainakin niin voimakkaasti, että olemme itse saanut herätyksen juuri sen kirjoituksen takia ja suosimme nyt vain suomalaisia liikkeitä. Iloksemme olemme huomannut, että tämä pakinamme on langennut muuallakin hyvään maahan, jota todistaa eräs äskettäin saamamme kirjekin. Se on tosin laadittu aika lailla pisteliääseenkin sävyyn, mutta sen emme anna julkisuuteenpääsyä häiritä, koska vakavasti luotamme siihen, että kirjoittajalla ei ole ollut mitään ilkeää mielessä tätä laatiessaan, päinvastoin vain halu auttaa yhteistä asiaa ja korjata niitä epäkohtia, joita on ollut huomaavinaan esiintyvän tuoreessa puussa. No niin, kirje kuuluu näin:

"Suomen Heimon" Lautamiehelle.

S.H:n N:o 1-2 ollut kirjoituksenne oli sangen hyvä. Olisi toivottavaa, että kehoitustanne noudattaisi jokainen tosi suomalainen. Se olisi suuri voitto kansamme hyvinvoinnin kohottamisessa. Ihminen on hyvin herkkä huomaamaan toisen viat, mutta ei tahdo huomata omia vikojaan. Niinpä suonette anteeksi maalaisserkun tekemän havainnon arv. lehdessänne. Hyvän kirjoituksenne merkitystä on suuresti heikontanut arv. lehtenne samalla aukeamalla oleva Ruotsin juutalaisten ilmoitus "Suuri uutuus", missä kehoitetaan meitä köyhiä suomalaisia lähettämään pienet säästömme ei edes meidän ruotsalaisille kauppiaille, vaan suoraan Ruotsiin - juutalaisille! Teidän neuvoanne noudattaen pitäisi oikeastaan jokaisen ajattelevan tosisuomalaisen kieltäytyä sellaista lehteä tilaamasta, joka ottaa palstoilleen tuollaisia ilmoituksia! N:o 3:ssa näkyy olevan myös sama ilmoitus. Ihmettelen ettette Te ole tuollaista huomanneet. Tuollaisia ilmoituksia ovat pääkaupungin suomalaiset lehdet täynnä - heille se on tietysti raha-asia ja näkyy olevan sama vaikka bolsheviikitkin ilmoittaisivat kommunistisia julkaisujaan kun vaan rahaa saavat, mutta Suomen Heimon kunnia-asia pitäisi olla, ettei tuollaisia ilmoituksia lehteen tulisi.

Tämä on minun maalaisen ja tosisuomalaisen käsitys asiasta ja olisin kiitollinen jos ottaisitte tuonkin asian "lavitsallenne" kylvettäväksi.

Kunnioittaen

"Maalaisserkku" ja S.H:n harras kannattaja ja tilaaja.

Eihän tähän juuri voi muuta kuin yhtyä. Vaivainen pakinoitsija puhuu tietysti vain omasta puolestaan, mutta mikäli meidän sanamme jotakin pätee, niin eivät juutalaiset enää saa ilmoitustaan lehteemme. Eipä sillä, että siitä olisi heille mitään iloa ja aineellista hyötyä, sillä tiedämmehän jokaisen lukijamme siksi periaatteelliseksi henkilöksi, että tuollaisen ilmoituksen teho tulee olemaan verrattain vähäinen, ellei aivan nolla. Ja köyhälle lehdelle tietysti saattaa olla hyväksi, jos joku muukalainenkin antaa huomaamattaan rahaa suomalaisuuden edistämiseksi, mutta periaate on ensi sijassa tärkeä ja siitä on pidettävä kiinni kynsin hampain. Kiitos vain, "maalaisserkku", muistamasta, kuten näet ei täällä pahana pidetä. Käy vastakin kylässä.