Maanviljelysneuvos Aslak Fränti                       25/2 1975

Kainuun Maatalouskeskus

Kajaani

Hyvä Veli,

  Olet lähettänyt minulle kirjeen, jossa kerrot kuulleesi, että maaliskuun 14 päivänä olen Kajaanissa vihkimässä Kajaanin teollisuuskylää. Tämä kyllä pitää paikkansa. Ainoa este saattaa nousta sitä tietä, että mahdollisesti olen silloin Moskovan lähellä Zavidovossa, jonne minut on kutsuttu. Olen kyllä ilmoittanut, että tekisin tämän Zavidovon matkan mieluummin aikaisemmin, niin että voisin todella 14 päivänä olla Kajaanissa.

  Esität kirjeessäsi, että varaisin heinäkuun 6 päivän ollakseni maa- ja kotitalousnaisten valtakunnallisessa kesäjuhlassa, joka pidetään Ämmänsaaressa. Saattaa olla hyvinkin mahdollista, että olen tuona päivänä vapaa, ja silloin tietenkin voin saapua Ämmänsaareen ja ehkäpä pitää pienen puheenkin siellä, koska Kerttu Saalasti pitää taas ne tärkeämmät puheet. Tässäkin on olemassa se vaara, että Etykin III vaihe järjestetään juuri samoihin aikoihin Helsingissä ja silloin tietenkään en Ämmänsaareen pääse. Mutta jos tällöin taikka ensi kesänä muuten olen käymässä Kainuussa, niin luonnollisesti silloin voin suorittaa Puolangan metsämieskodin vihkimisen, josta puhut.

  Kerrot myöskin nykyisen tielain sovellutuksesta, jossa käsityksesi mukaan vielä tallataan kylätiellä aina aikojen tapaan. Minusta kyllä tuntuu myöskin siltä, että yksityistierasitus saattaa olla Kainuussa joissakin tapauksissa sellainen, että siihen pitäisi korjaus saada aikaan. Muistan hyvin, millä ilolla veihtivaaralaiset ottivat tien vastaan, mutta jos se aiheuttaa tavattoman paljon heille taloudellisia kustannuksia, niin tyytymättömyys saattaa olla luonnollinen.

  Olen viime viikkojen aikana hyvin paljon joutunut neuvottelemaan ja keskustelemaan sekä suomalaisten rakentajien että neuvostoliittolaisten kanssa sekä Kostamus-ohjelmasta että Svetogorskista, ja pidän todella tärkeänä, että Kostamus-projekti saataisiin alulle. Nyt näyttää siltä, että Svetogorskia koskevat raskaat ja vaikeat neuvottelut ovat päättymässä myönteisesti, niin ainakin toivon, ja kohta tämän jälkeen on olemassa mahdollisuudet yhtä yksityiskohtaisiin keskusteluihin Kostamuksesta. Asia ei kyllä ole niin hyvin kuin mitä Nevalainen^72 näyttää puheessaan varmana esittävän, että työt alkavat ensi keväänä tai kesänä. Kyllä siinä käydään vielä monta taistelua nimenomaan hintakysymysten parissa.