Herra Puhemies!

Suomen kansan edustajat!

Lausun Eduskunnan tervetulleeksi vuoden 1968 valtiopäiville aloittamaan sille uskottua vastuunalaista työtä.

Julistaessani kaksi viikkoa sitten valtiopäivät päättyneiksi totesin, että ensisijaisesti taloudelliset kysymykset olivat niiden aikana sävyttäneet valtiovallan toimintaa. Nyt alkaville valtiopäiville kokoontuneen Eduskunnan ja siihen nojautuvan hallituksen laajakantoisimpiin tehtäviin tulevat edelleenkin kuulumaan kansantaloutemme vahvistamiseen tähtäävät toimenpiteet. Tärkeänä päämääränä tulee tällöin olemaan edellytysten löytäminen pitkän tähtäimen kasvu- ja tulopoliittisille ratkaisuille.

Lainsäädännön alalla odottavat Eduskuntaa työntäyteiset valtiopäivät. Viime istuntokaudelta on siirtynyt maamme sivistyselämän tulevalle kehitykselle ratkaisevan tärkeä kysymys koulujärjestelmän perusteista. Lopullisesti käsittelemättä ovat lisäksi mm. poliittisen toiminnan oikeudellista järjestelyä käsittelevä hallituksen esitys laiksi puolueista sekä sosiaaliturvan laajentamiseen tähtäävä esitys perhe-eläkelaiksi.

Hallituksella on tarkoitus antaa näille valtiopäiville joukko huomattavia lakiesityksiä.

Valtiollisia vaaleja koskevan lainsäädännön kokonaisuudistus on ollut vireillä kymmenen vuoden ajan. Hallitus pyrkii saattamaan valmistelutyön päätökseen tulevan kevään aikana, jolloin esitys asiasta voitaisiin antaa Eduskunnalle syysistuntokauden alussa.

Sosiaalisesti tärkeän uudistuksen sisältää hallituksen suunnittelema esitys kansalaisluottamuksen menettämisseuraamuksen poistamisesta. Tämä ehdotus, joka on kauan ollut vireillä ja on ollut aikaisemmin esillä myös Eduskunnassa, tähtää vapausrangaistuksen kärsineiden henkilöiden jälkihuollon tehostamiseen eräänä uusintarikollisuuden torjuntakeinona. Puhuessani tästä asiasta yli 20 vuotta sitten täällä Eduskunnan istuntosalissa kiinnitin huomiota siihen edelleenkin vallitsevaan vastakohtaisuuteen, että kun monella eri tavalla pyritään edistämään vapaaksi päässeen vangin sijoittumista hänelle sopivaan ammattiin ja ympäristöön, häntä toisaalta suoranaisesti ehkäistään saamasta hyödyllisen jäsenen asemaa yhteiskunnassa. Oikea käsi ei tiedä mitä vasen tekee. Toivon nyt, että Eduskunta vihdoinkin myötävaikuttaa tämän epäkohdan poistamiseen hyväksymällä hallituksen esityksen.

Hallitus tulee antamaan Eduskunnalle esityksen uudeksi sotilasrikoslaiksi sekä laiksi oikeudenkäynnistä sotilastuomioistuimissa. Nämä esitykset, jotka nojautuvat useita vuosikymmeniä kestäneeseen monivaiheiseen lainvalmistelutyöhön, sisältävät sotilasrikoslainsäädännön kokonaisuudistuksen.

Eduskunnalle on tarkoitus kevätkaudella antaa hallituksen esitykset rakennuslain muuttamisesta siten, että seutu- ja yleiskaavoitusta koskevat säännökset uudistetaan ja samalla annetaan säännökset rannansuojelusta.

Hallituksen verolainsäädännön alalla suunnittelemista aloitteista mainittakoon esitykset arvonnousuverolaiksi sekä laiksi verohallinnon uudistamisesta. Eduskunnalle tullaan edelleen antamaan esitys nykyisen epäyhtenäisen ja osittain puutteellisen pankkilainsäädännön uudistamisesta siten, että eri raha- ja luottolaitosten maksuvalmius ja vakavaraisuus turvattaisiin. Asuntosäästämisestä sekä tullitariffin uudistamisesta tullaan niin ikään antamaan esitykset.

Sen jälkeen kun tulevan koulujärjestelmän ns. puitelain käsittely on Eduskunnassa saatettu päätökseen, tullaan peruskoulun lainsäädännöllistä järjestelyä jatkamaan. Siinä yhteydessä tullaan Eduskunnalle antamaan esitys kouluhallinnon uudistamisesta, mihin sisältyy myös aluehallinnon muodostaminen. Peruskoulun rinnalla on erityistä huomiota kiinnitettävä - yhteiskunnan vaatimusten kasvaessa - aikuiskasvatuksen kehittämiseen. Tältä alueelta hallitus tulee antamaan Eduskunnalle lakiesityksen kansanopistolain uudistamisesta.

Tämän vuoden alussa tuli voimaan laki taiteen toimikunnista. Organisaatiouudistuksen tapahduttua on ryhdyttävä muihin taiteen edistämistoimenpiteisiin. Tieteen ja taiteen alalla tullaan opiskelijoitten ja luovan työn tekijäin toiminnan taloudellisia edellytyksiä parantamaan opintotuki- ja apurahajärjestelmää kehittämällä.

Maatalouden alalta hallitus tulee näille valtiopäiville antamaan esitykset mm. yhteismetsälaiksi, maatalouden työaikalaiksi, puutavaramittauslaiksi ja luonnonsuojelulaiksi.

Hallitus suunnittelee edelleen eräitä sosiaalilainsäädännön kehittämiseen liittyviä esityksiä. Näistä ansaitsevat erityistä huomiota huoltoapulain uusimista koskeva esitys, jonka tarkoituksena on muodostaa nykyinen lainanluontoinen huoltoapu todelliseksi sosiaaliavustukseksi, sekä esitys lastensuojelulain uusimiseksi, jolla voimassa oleva laki vuodelta 1937 ehdotetaan uusittavaksi nykyisiä sosiaalisia vaatimuksia vastaavaksi.

Eduskunta joutuu näilläkin valtiopäivillä käsittelemään laajakantoisia ulkopoliittisia kysymyksiä. Suomen ulkopoliittinen suuntaus jatkuu muuttumattomana. Tulemme edelleen tarkasti noudattamaan vakiintunutta rauhantahtoista puolueettomuuspolitiikkaamme, joka on saanut osakseen yleistä arvostusta. Sen asettamissa puitteissa annamme vastedeskin ulkopoliittisissa kannanotoissamme tukea rauhanomaisille ratkaisuille ja sovitteluille.