Kajaanissa 29/7 -27.

Oma Rakas Emäntäni!

Sinullahan on kovin jännittävää siellä Tehtaankadulla, milloin tulipalo milloin nokipalo, jokohan olisi kiirehdittävä palovakuutusta.

Eilen illalla kun tulin Sotkamosta välikäräjiltä oli minua odottamassa Sinun ja Kolkan kirjeet. Se Urheilulehden juttuhan alkaa saada huvittavan käänteen. Kaipa minä en pidä kiirettä sittenkään hakemuksen poisottamisessa, niin pakotan niiden herrojen päättämään puoleen taikka toiseen. Suunnittelen vain täällä syyskäräjäni niinkuin olisin vain Ylioppilaslehdessä ja sillä sitten hyvä. Kun tulen käymään Helsingissä, niin sittenpähän keskustelen lopullisesti sen asian, kävi sitten mitenkä päin tahansa. Mutta sen yli en kyllä aio odottaa. Santala ilmeisesti aikoo asiaa pitkittämällä saada joko minut peruuttamaan hakemukseni, jolloin hänen suunnitelmansa olisi ainoa mahdollinen ratkaisun tie, taikka sitten muokata mielialaa hänelle suopeaksi. Aikaa hänelle on annettu ja minut hän olisi huokeasti kypsyttänyt ottamaan paperini takaisen, ellei Kolkan kirje olisi hiukan avannut näköaloja. Nyt en ota hakemustani aivan heti ainakaan pois ja en anna Santalalle aivan helppoa voittoa. Toinen juttu sitten on, tokko siinä paikassa sitten on niin hyvä olla, kun siihen tappelemalla menee. Mutta näistä seikoista saan pian Helsingissä selvän.

Santala on lomalla 1/8 saakka. Silloin aikoo Sulo Kolkka kysyä häneltä juu tai ei, [Heino] Pohjola tulee myöskin silloin lomalta ja hän on tiukasti minun puolellani, mikäli tiedän. Sittenpähän alkaa selvetä. Minua ei muu harmita kuin tämä epävarmuus ja odotus. Jos asia kääntyy niinkuin Santala ajattelee, niin suorat sanat minä sille prisselle sanon. En muusta kuin kieroilusta ja vitkuttelusta.

Tänään klo 7 lähden Ouluun. Saa nähdä, miten siellä jaksan. Viime pyhänä jo väsyin aivan hiiteen, nyt olen ollut matkoilla kaksi päivää, kylpenyt kaksi kertaa ja kaksi kertaa hierottanut. Se hänet tietää, kun ensi yökin menee matkustaessa yli puoleen. Mutta lauantai on minulle kyllä helppo päivä. Sunnuntaina on kovempikin.

Hillilän Carolus on pyytänyt minua tulemaan vaikka yöllä luoksensa ja taidanpa mennäkin, kun olen saanut pyhän vakuutuksen, että saan nukkua aamulla pitkään.

Panen tämän vasta Oulussa postiin, joten siellä vielä kirjoitan lisää.

Voi hyvin Upusi

Elä huolehdi T:saaren maksua, kyllä ne perivät!