24.1.1959 Leningradissa

LENIN JA SUOMEN KANSA

Lokakuun suuri vallankumous näyttelee myös Suomen kansan historiassa erittäin merkityksellistä osaa. Tämä osa oli suorastaan ratkaiseva, sillä Lokakuun suuri vallankumous loi edellytykset Suomen valtakunnan itsenäistymiselle. Sen vuoksi me suomalaiset tunnemme vilpitöntä kiitollisuutta Lokakuun vallankumousta ja sen johdossa ollutta suurta miestä kohtaan.

Lokakuun vallankumouksen johtaja oli Vladimir Iljits Lenin. Tällä historian aikakirjoissa esiintyvällä valtavalla hahmolla oli läheiset suhteet Suomen kansaan. Suomalaiset ovat usein saaneet mielihyväkseen kuulla neuvostoihmisten käsityksiä siitä, mikä tärkeä merkitys Vladimir Iljits Leninin toiminnalle oli se turva ja suoja, joka hänelle vaaran hetkinä pystyttiin Suomessa antamaan tsaarivallan aikana ja myös vallankumouksen eri vaiheissa.

Miksi Suomen kansa ei olisi antanut turvaa Leninille? Mehän taistelimme silloin yhteistä taistelua tsaarivaltaa vastaan. Lenin oli jo vuosikymmenet ennen v:n 1917 ratkaisevia tapahtumia selvin sanoin julistanut, että Suomen kansan oikeudet oli turvattava niiltä vaaroilta, jotka uhkasivat sen elämää tsaarin järjestelmän taholta. Vallankumouksen johtajana hän myös antoi arvon sille tuelle, jonka Suomen kansa taistelussaan oikeuksiensa puolesta tsaarin järjestelmää vastaan oli antanut vallankumoukselliselle toiminnalle.

Tämä kaikki antoi Leninille aiheen kirjoittaa syksyllä vuonna 1909 mm.:

"Venäjän vallankumous, jota suomalaiset tukivat, pakotti tsaarin avaamaan sormiansa, joilla hän oli muutamien vuosien aikana puristanut Suomen kansan kurkkua." Hänellä oli tällöin mielessään Venäjän ensimmäinen vallankumous.

Leninin johtama Lokakuun vallankumous julisti kannattavansa periaatetta kansojen itsemääräämisoikeudesta. Tähän periaatteeseen nojautuen nuori neuvostovalta myös määritteli kantansa Suomen itsenäisyyspyrkimyksiin v. 1917. Suomen kansan eduskunta julisti Suomen itsenäiseksi joulukuun 6. päivänä 1917. Kun Suomen edustajat saapuivat joulukuun lopulla 1917 pyytämään neuvostohallituksen tunnustusta Suomen itsenäisyydelle, heidät otti vastaan nuoren neuvostovallan johtaja Vladimir Iljits Lenin. Näissä suojissa tapahtui tämä kohtaaminen. Leninin kädestä suomalainen valtuuskunta sai vastaanottaa itsenäisen Suomen tunnustuksen.

Eräs suomalaisen valtuuskunnan jäsen on muistelmateoksessaan kertonut, kuinka huoneessa, jossa V. I. Lenin ojensi Suomen valtuuskunnalle tunnustuskirjan, kokoontui suomalaisten ympärille sotilaita ja matruuseja ym. Kun he kuulivat, minkä tapahtuman todistajina he olivat, eräs heistä puristi suomalaisten käsiä ja lausui ilonsa Leninin toimenpiteen johdosta. Siinä tuli esille kansan ääni.

Suomen kansan mielessä säilyy ikuisiksi ajoiksi Vladimir Iljits Leninin kädenojennus pientä kansaa kohtaan. Suomen kansan mielestä ei koskaan häivy tämä suuri tapahtuma.

Todistukseksi tästä minulla on rakas tehtävä luovuttaa meidän vaatimaton muistotaulumme pysyväksi merkiksi Suomen kansan kiitollisuudesta tämän historiallisen teon johdosta.

Toivon, että ne miljoonat, jotka Leninin muistoa kunnioittaen käyvät tässä hänen työhuoneessaan, joutuvat tämän muistotaulun avulla kiinnittämään huomionsa siihen läheiseen yhteistyöhön, joka vallitsi V. I. Leninin ja suomalaisten välillä ennen Lokakuun suurta vallankumousta, ja siihen jaloon tekoon, jolla V. I. Lenin johtamansa neuvostohallituksen nimissä tunnusti Suomen itsenäisyyden.