Setä ja veljenpoika.

Vieläkö Teillä se yleisradio on kunnossa? Sen ääni ei oikein kuulu tänne asti.

- Kysytpä vaarallista seikkaa. Meidän mielestämme siinä pesässä asiat eivät ole suomalaisessa reirassa, mutta kun ns. Vapaa Sana ym. laitavasemmiston lehdet ovat selittäneet Yleisradion arvostelemisen olevan toimintaa rauhansopimusta ja ystäväämme Neuvostoliittoa vastaan, niin melkein päätä viemistää, kun siitä asiasta yrittää panna arvostellen puustaaveja peräkkäin - edes näin yksityiskirjeeseen.

Sinun on tietenkin siellä demokraattisessa maassa mahdoton ymmärtää tällaista tilaa eikä täälläkään sitä ymmärrä tavallinen kansa, joka tahtoo hyviä ja reiluja suhteita Neuvostoliittoon. Jottet luulisi minun tässä ihmeellisessä suhteessa panevan omiani, niin liimaan tähän todistukseksi pätkän äsken painettua sanaa suuresta helsinkiläislehdestä:

"Kun näissä oloissa Yleisradiota vastaan yht`äkkiä aloitetaan ristiretki, johon kaikki neuvostovastaiset voimat osallistuvat kokoomuksesta oikeistososialidemokraatteihin saakka, niin tällä tapauksella on huomattava poliittinen merkitys. Se osoittaa selvästi, että `historiallisiin puolueisiin` pesiytynyt sotapoliitikkojen taantumusrintama elää edelleenkin ja pyrkii palauttamaan oloja entisiin uomiinsa, tekemään Suomesta uudelleen neuvostovastaisten vehkeilyjen tantereen."

Se on kovaa puhetta, mutta onneksi se on silkkaa valhetta eli niitä liehuvia hameenhelmuksia, joiden suojassa on hyvä huiskia. Meillä on näet Yleisradion pääjohtajana muhkea naisihminen, yhtä leveä kuin se entinen Alatalon Lissu; mutta puheesta kuulee, että hän on vieraasta pitäjähestä kotoisin. Rouvan piirteet kettuineen näet siitä Suomen Kuvalehden numerosta, jossa on Englannin Elisabetin kuva kannessa. Samassa numerossa pääjohtaja kertoo mukavasti värittäen Yleisradiostaan. Ja minä panen tähän vain jonkin lisäselvityksen. Lue molemmat.

Tilastoa on aina sopiva selittää. Kun pääjohtaja antaa ymmärtää, että hän on kadehdittavalla tavalla vihdoinkin saanut selville kuuntelijain ammattiryhmät - jo kymmenen vuotta sitten niiden kerrottiin olevan jatkuvasti selvillä -, niin on käynyt ilmi, että puolet kuuntelijoista on ruumiillisen työn tekijöitä, mikä on luonnollista sivistyneessä Suomessa. Mutta ota huomioon, että läheskään kaikki meidän työmiehemme eivät ole kommunisteja. Heistä on kuten siellä Amerikassakin monet pikkuporvareita, suurin osa lienee sosialisteja ja sitten tulevat kirjainpuolueen kommunistit. Radion helmuksista katsoen kuitenkin kaikkien pitäisi olla kommunisteja tai pitäisi heidän ainakin tulla käännytetyksi tälle yhden puolueen diktatuurin ja poliisivallan tielle.

Pääjohtaja kertoo myös kauniisti ponnisteluistaan "vapauttaa karanteenista monia tunnettuja laulajattaria, muusikoita ja muita". Mutta kuka heidät sitten on pannut karanteeniin? Pääjohtaja itse! Muuta henkistä karanteenitoimintaa täällä ei enää tunnetakaan. Sensuurinkin maahanpanijaiset on ryypätty.

Siellä karanteenissa istuu yhä myös se Sinun huolestuneesti kysymäsi Jahvetti. Muuten hän kyllä on hengissä ja kuulemma hyvissä lihoissakin. Hän saa puhua Eduskunnassa ja Messuhallissa mutta ei Yleisradiossa, vaikka onkin työläisten kansanedustajasosialisti. Hänen suhteensa on menetelty samoin kuin tekivät muinoin katoliset lähetyspapit: Pakanajumalan tilalle pystytettiin samoja piirteitä omistava pyhimys, ja siten saatiin uusi oppi muilutetuksi helpommin uppiniskaisen kansan kivikovaan sydämeen. Nyt meidän alituisella työmiehen tunnillamme pauhaa pikkujahvetti, jolla on melkein samanlainen ääni kuin vanhalla Jahvetilla; mutta äänen omistajan poliittinen sijoitus on monta kukonaskelta Jahvetista laitaan päin. Hän vaikuttaa noin puhtaan koulutuksen saaneelta. Ja mitä kansanomaisesti lupsakkaaseen lahjakkuuteen tulee, niin nämä kukonaskelet ovat sudenhännällä mitattuja - heikompaan suuntaan.

Tätä arvostelevaa esittelemistä voisin jatkaa loppumattomiin, sillä radiosta on tullut yleinen puheenaihe. Tähän asti on tyydytty laskettelemaan vain pääjohtajavitsejä, mutta nyt on perustettu vakava yhdistyskin kiskomaan Yleisradiota nevasta kuivalle. Mutta minun täytyy antaa tunnustustakin. Musiikin ja muunkin taiteen esittelyn alalla on ehkä edistyttykin, kuten asian luonteeseen kuuluu. Mutta mitä muuhun ohjelmaan tulee, yhdyn siinä kokonaisuuden huomioon ottaen siihen, mitä pääjohtaja itse Suomen Kuvalehdessä sanoi eräästä päätoimittaja Palmgrenin esityksestä: "Se, mitä hän sanoi, oli osaksi totta." Vaatimattomasti toivoisimme, että kaikki esitetty olisi totta tai totta ainakin suurimmaksi osaksi.

Siitä, miksi et kuule Lahden asemaa, en uskalla kirjoittaa mitään, koska seikka on teknillinen. Vanha aalto näet meni ilman, että tekniikan miesten sallittiin edes neuvotella. Asia hoidettiin noin niinkuin poliittisesti - Englannin eduksi.

Muutenkin meitä harmittaa tuo Yleisradion poliittisuus. Kaipaamme puolueetonta tiedoitus-, valistus- ja ajanvieteradiota, josta vielä voisi kuulla kunnon esitelmänkin eikä vain änkkäävää tai teennäistä keskustelua ja lirpun larpun suunsoittoa. Poliittista valistusta voimme lukea haluamistamme sanomalehdistä. Meillä ei ole varaa niinkuin Teillä valita mikä asema tahansa. Jos pyrimme kuuntelemaan muiden maiden suomenkielisiä lähetyksiä, saamme kuulla pelkkää propagandaa, jota jo Lahden kautta saamme kylläksemme. Olemme painumassa Quislingin Norjan malliin yksipuolisen Totuuden Torven raiteita pitkin. Onpa puhuttu pakkotilattavasta radiolehdestäkin, jollainen on vain Quislingeillä ollut, mutta josta meitä paperipula on varjellut. Ja varjelkoon edelleen.

Vahinko ei missään tapauksessa ole suuri, vaikket nykyisin Lahden asemaa saakaan kuuluvillesi, vakuuttaa

Veljenpoikasi.