Hki 19/7 1945.

Rakas Sylvi.

Minulla on ollut Tanskan maaottelujoukkueen pelissä niin kiirettä, että en ole ehtinyt kirjoittaa Sinulle enkä pojille. Sitä paitsi Pkivi tuli maanantaina kaupunkiin tapaamaan Zhdanovia ja meillä on ollut ulkoasiainvaliokunnan kokouksia pari päivässä. Ja ukko on ollut kuin ruutitynnyri. Valv.komissioni tekee eräitä lievennyksiä vastoin välirauhansopimusta muutamiin määräyksiin, mutta pitää yllä eräitä ja vaatii Suomen hallituksen suostumista siihen ja sitä ei voi antaa kuin eduskunta. Asiat ovat vähäisiä, mutta ilkeitä ja ukko on koettanut selittää Z:lle, että ei käy. Tästä tullut ikävänsävyinen keskustelu ja ukko oli halkeamaisillaan raivosta. Lupasi - ties kuinka monennen kerran - että lopettaa heti tai kohta lomansa jälkeen hallituksessa olonsa. Huusi, ettei hän halua paska-asioista riidellä. Olen kuullut yhtä ja toista, mutta en ole häntä noinkaan kiehuvana nähnyt, asia osittain johtuu siitä, että hänen piti keskeyttää kesälomansa.

Sotasyyllisjutusta olen puhunut hänen kanssaan, mutta hän ei ole valmis sanomaan mielipidettään. Asia jää auki.

Aaro on tullut tänne, Ruth lapsineen on jäänyt sukulaisten luo Ruotsiin. Aaroa en ole tavannut, Kalle oli. A. on selvillä tilanteesta, aikoo pysyä taka-alalla ja siirtyä jonnekin maaseutukaupunkiin kirjallisia töitä varten.

Jalannin asiasta oli puhetta ulkoas.valiok. Kansliapäällikkö [Paavo] Hynninen selitti, että J:ia ei voida pitää UM:sä, koska hän ei tule toimeen ihmisten kanssa. Suosittelin lämpimästi hänen käyttämistään lähettiläänä. Asia jäi vielä auki.

19/7. Olin 2 1/2 t. Zhdanovin luona yhdessä [Johan] Helon kanssa selvittämässä samaa asiaa, josta Pkivi oli vihainen. Pikku juttu, mutta inhoittavan sitkeä ja herättänyt hyvin paljon pahaa verta Zhdanovissa. Se on niin, että heillä on oma käsityksensä laista ja oikeudesta, meidän laillisuuteemme se ei sovellu. Miten tässä pitkän päälle selvitään, sitä on vaikea ennustaa. Kävin juuri ukon luona, hän oli Naantaliin lähdössä ja tuli hieman paremmalle päälle, kun selitin keskusteluamme.

Parhain terveisin

Urho

"Minä olen vähintään yhtä intelligentti mies kuin kuka tahansa näistä ryssistä, mutta minulla ei ole takanani niitä divisioonia, mitä heillä on", sanoi ukko, kun selitteli asioita. En lainkaan ymmärrä, miksi Zhdanov haluaa meneteltäväksi vaatimallaan tavalla, mutta ei sille mitään mahda. Pkivellä oli se olettamus, että Zh. käsittää tekevänsä meille palveluksen mutta ei ymmärrä meidän lakiamme ja on vastarinnastamme kovin loukkaantunut. Miten lienee?