Kirje Kaarlo Hillilälle 21.11.1935

Kiitän kirjeestäsi ja kerronkin kohta paremmanpuoleisen jutun. Itse olen jo nähnyt, että Sinut on asetettu Janhosen suunnittelemaan komiteaan Koivurannan Jannen tilalle. Mutta samalla kuin parhaiten onnittelen, kerron jonkin verran asian kehityksestä ja vaiheista.

Eilen kuulin Konttiselta, että Janhosen ja Jutilan sopimuksen nojalla piti asettaa Kainuun ja Perä-Pohjolan komitea, johon Janhonen tulisi puheenjohtajaksi ja jäseniksi mm. Kaila ja Janne. Raha-asiainvaliokunnassa jo pääministeri oli asettunut Jannea vastustamaan ja sanonut, että mitä siellä Jannella tehdään. Jutila oli selittänyt, että niin on sovittu. Pääministeri oli siihen sanonut, että katsotaan nyt valtioneuvostossa. Kun asia tänään tuli esille, oli pääministeri taas vastustanut Jannea ja esittänyt Sinut Jannen tilalle. Jutila oli suorastaan hermostunut ja sanonut, että koko asian menestys riippuu siitä, saadaanko siihen Janne mukaan. Ja kun monet ministerit olivat asettuneet vastustamaan Jannea oli Jutila sanonut, että sitten hän luopuu koko komitean esittämisestä. Mutta pääministeri oli nyt ollut poikaa, että kyllä komitea asetetaan ja niin oli Sinut siihen määrätty. Näin kävi.

Asiahan lienee selvä siinä suhteessa, että Janhonen oli tehnyt jonkin lehmäkaupan tulliasioissa ja kenties perushankinnoissa, mutta sen ehtona oli tietenkin Jannen kannatus. Toiselta puo-len oli tarpeen myöskin [T.T.] Kailan saamiseksi ehdokkaaksi, että Janne olisi ollut mukana ko-miteassa. Nyt menivät miesten suunnitelmat pahasti rikki. Arvattavasti Jannen henkilö oli vas-tenmielinen (Pääministeri olikin sanonut, että mitä se Janne tekee tässä komiteassa, joka on pan-tu asukkaiden omatoimisuuden kehittämiseksi, hänhän on aina valmis niille ottamaan miljoonan toisensa jälkeen) ja varmaankaan ei pääministeriä oltu kaikkiin asian seikkoihin vihitty.

Luoja on joskus oikean asian puolella täällä maan päällä jo. Ja niin nytkin. Pääset oikein paikan päälle seuraamaan hangoittelijasi meininkejä ja voit ne sopivasti rikkoa. Asia on hy-vällä mallilla. Puhuin Hannulan kanssa, en tosin Kailasta, mutta hän tuntuu olevan [Lauri] Kaijalaista vastaan koko lailla. Otan Vesterisen kanssa yhteyden ja selvitän koko kysymyksen ja panen hänet puhumaan asiasta Hannulalle. Kenties jo tänä iltana saan Helojärven käsiini.

Vielä kerran. Parasta onnea.

Ja morjens rassien ras.

Tuus Känä

P.S.

Kävin juuri Helojärven luona. Hän otti asiaan oikean kannan T.T.K:ta vastaan, mutta tuntuu olevan L.K:n kannalla. No, asia vaatii käsittelyä.

Perheeltä parhaat terveiset.

Sama

Känä