Lopettakaa terveisten lähettäminen Lappiin.

Kittilässä oli kerran Paksumaan Feetu-niminen laestadiolainen saarnamies, ja Kyrön Jussa oli toinen, sanankuulija vain. Feetu lähti kerran etelä-Suomeen pitkälle saarnamatkalle. Sen aikana sattui niin pahasti, että tuo harras sanankuulija Jussa lankesi kulkemaan synnin teillä. Kun Feetu sitten palasi etelä-Suomen reissultaan ja piti seurat kotikylässään, tuli Kyrön Jussa häntä synnin ja katumuksen tunnossa kuulemaan. Saarnan päätyttyä meni Jussa tapaamaan saarnamiestä. Luonto ei sallinut tunnustaa syntistä vaellusta, mutta pitihän jotakin sanoa, ja näin Jussa Feetulle:

- Oleppas hiivatin paljon kehittynyt sitte viimi näkemältä.

Arvostelun sisältö miellytti Feetua, mutta kevytmielinen muoto häntä närkästytti.

Jussa teki sitten poislähtöä seuroista ja meni hyvästelemään Feetua. Ei taipunut vanha aatami syntejä tunnustamaan, mutta anteeksi ne vain olisi ollut saatava ja niin sanoi Jussa sananjulistajalle.

- Anna synnit antheeksi.

Feetu ei ollut kuulevinaankaan, ei vaikka Jussa uudelleen pyyteli.

- Vie, Jussa, terffiisiä sisarille ja veljille Herrassa, oli Paksumaan Feetun vastaus.

Silloin suutahti Kyrön Jussa ja hän tiuskasi Feetulle:

- Perusti sinun terffiisistäs, anna synnit antheeksi.

*

Pohjois-Suomen teollistamisesta on puhuttu jo tähän otteeseen monta vuotta. On todettu ja todistettu, että Pohjois-Suomessa on yllin kyllin raaka-aineita, erityisesti metsävaroja. Tiedetään, että Pohjois-Suomessa on ainoat suuret rakentamattomat vesivoimavaramme. Pohjois-Suomen vuotuinen väestönlisäys on niin suuri, että joka talvi siellä on kymmeniä tuhansia miehiä työttöminä, kun talouselämä on niin vähän kehittynyttä, että se ei kykene tarjoamaan riittävässä määrin normaalisia työtilaisuuksia Pohjois-Suomen työtätekevälle väestölle. On olemassa kaikki edellytykset teollisen toiminnan voimakkaalle laajentamiselle Pohjois-Suomessa, mutta joitakin irrallisia yrityksiä lukuunottamatta, sellaisinaan kaiken tunnustuksen antavia, ei ole pantu toimeksi Pohjois-Suomen rakentamisasiassa. Vuosittain pannaan kyllä menemään miljardeja teitten oikomiseen, myös Pohjois-Suomessa, mutta nämä varat menevät työttömyyden hoitamiseen eikä työttömyyden torjumiseen vastaisuutta ajatellen.

Suomen akatemian jäsen prof. Ilvessalo on äskettäin esittänyt valtakunnan metsien arvioimisen perusteella suoritettuja laskelmia Pohjois-Suomen metsävaroista. Niiden mukaan Lapin läänin metsien puuvarat ovat tätä nykyä, alueluovutuksista huolimatta, suuremmat kuin vv. 1936-38. Mutta Lapin läänin puuvaraston jakaantuminen on kehittynyt epäedulliseen suuntaan, sillä kun vv. 1936-38 puuvarastosta oli 61,4 % yli 120 vuotista, tämä luku oli 1951-53 62,2 %. Laskelmat osoittavat edelleen, että keskikuutiomäärä hehtaaria kohti tasaisesti kasvaa metsän iän lisääntymisen mukana aina 80 vuoteen saakka, sitten kasvu pysähtyy, ja 120-160 vuotta vanhoissa metsissä keskikuutiomäärä on alhaisempi kuin esim. 80-100 vuotta vanhoissa metsissä. Se osoittaa, että Lapin yli-ikäisissä metsissä metsänkasvu tukehtuu, mistä seuraa metsän tuhoutumista. Uudistettavia ja yli-ikäisiä metsiä on Lapin läänissä n. 900 000 ha.

Tämä selvitys osoittaa, että Lapin läänistä on hakattavissa paljon enemmän puutavaraa kuin tähän saakka on hakattu tai kuin tähän saakka on edes voitu laskea hyödyllisesti hakattavan. Tämä selvitys osoittaa vielä enemmän: Jos aiotaan turvata Lapin läänin metsien tulevaisuus, on pakko hakata paljon enemmän kuin tähän saakka, sillä muutoin metsien kasvu pienenee.

Tämä kaikki on vastaansanomatonta tekstiä, sillä se on lujasti totta.

Mutta mitä näemme? Etelä-Suomessa lentelevät miljardit uusien suurten suunnitelmien toteuttamiseksi. Summan paperitehdas 4 miljardia, Kaipola yli 4 miljardia. Missä on vika? Eikö Lappi pidä puoliaan? Eikö siellä osata tehdä suurisuuntaisia projekteja puunjalostusteollisuuden laajentamiseksi? Vai onko raha tehnyt majansa Etelä-Suomeen?

Kyllähän kirjoitetaan ja puhutaan kauniisti Pohjois-Suomen puolesta. Se ei ole enää siirtomaa, sanotaan, se on aarreaittamme. Eläköön Pohjois-Suomi ja sen sitkeä väestö! Eläköön jätkät ja poromiehet, eläköön kosket ja koskenrakentajat! Terveisiä Pohjois-Suomeen.

Tämä saisi jo loppua. Terveisten aika nimittäin. Nyt pitäisi saada rahaa ja yrittämistä Pohjois-Suomeen.

*

Taikka kuten Kyrön Jussa sanoi:

- Perusti sinun terffiisistäs, anna synnit antheeksi.

*

Vaikka synnin tekijä onkin se Suomi, joka ei käytä etsikkoaikaansa Lapin rakentamiseksi.