VIII Tiedotusvälineille annettuja haastatteluja

56. Tasavallan Presidentin lausunto norjalaiselle lehtimiesryhmälle 17.9.1980

Kenellekään teistä ei liene yllätys, että tunnen syvää huolta kansainvälisen politiikan nykytilasta sekä erityisesti suurvaltasuhteiden tulehtuneisuudesta. Mieltäni painaa se, että nykyisessä luottamuspulan ilmapiirissä saatetaan tehdä sellaisia päätöksiä, jotka sitovat maailman kilpavarusteluun vielä vuosiksi eteenpäin.

Euroopassa on varsinkin 1970-luvulla saavutettu merkittäviä tuloksia keskinäisessä yhteistyössä. Tämän kehityksen turvaaminen on tärkeätä niin suomalaisten kuin kaikkien eurooppalaisten kannalta. Uskon, että vain näin toimien Euroopan maat voivat edistää rauhanomaista ja oikeudenmukaista kehitystä myös maanosamme ulkopuolella.

Tämän hetken vaikeuksista huolimatta varovaista optimismia herättää se, että suurvalloilla näyttää kuitenkin olevan valmiutta jatkaa keskinäistä dialogiaan. Marraskuussa alkava ETYK:n toinen seurantakokous osaltaan näyttää, missä määrin löytyy poliittista tahtoa liennytyskehityksen jatkamiseen. Erityisen tähdellistä olisi, että Madridissa kyettäisiin antamaan konkreettisia virikkeitä asevarustelun hillitsemiseen.

Pohjois-Euroopan oloille on ollut luonteenomaista turvallisuuspoliittinen vakiintuneisuus. Tätä on edistänyt pohjoismaiden läheinen yhteistyö inhimillisen elämän eri aloilla. Vakaa käsitykseni on, että Pohjolan vakiintuneen turvallisuuspoliittisen tilanteen säilyminen on kaikkien osapuolten etujen mukaista myös vastaisuudessa.

Olen aina arvostanut sitä rauhallisuutta ja vastuuntuntoa, jota Norja on osoittanut ns. tukikohtapolitiikassaan ja suhtautumisessaan ydinaseisiin. Luotan siihen, että tähän asti noudatettua politiikkaa pyritään tulevaisuudessakin jatkamaan.

Suomen ja Norjan välisille suhteille ovat olleet luonteenomaisia yhteistyöhalukkuus ja yhteenkuuluvuuden tunne. Kuningas Olavi tulee olemaan mitä mieluisin vieras Suomessa ja toivotan Hänen Majesteettinsa seurueineen sydämellisesti tervetulleeksi maahamme.