Puhe Suomi-Ruotsi-maaottelun päättäjäisissä 9.9.1929

Tällä kertaa voitto meni jälleen Ruotsille sekä ruotsalaisten ja suomalaisten lehtien sekä asiantuntijoiden lähes yksimielisistä veikkauksista huolimatta. Niin oikeassa maaottelussa pitääkin käydä. Ruotsin voitto on sitäkin merkityksellisempi, kun se on saavutettu vieraalla maaperällä ja tuntemattomissa oloissa - molemmat seikat merkitsevät suunnattoman paljon.

Suomen urheilun virallinen ulkomainen edustus on tähän saakka suuntautunut lähinnä olympialaisiin. Niiden ohella maamme urheilulla on kyllä ollut eräitä kansainvälisiä otteluita, joista Ruotsi-Suomi-maaottelut ovat osoittautuneet kestävimmiksi. Tämä johtuu monista luonnollisista edellytyksistä, joista mainittakoon erityisesti maantieteellinen asema, yhteinen kulttuuri ja lisäksi se tosiseikka, että urheilu on tavallaan tullut Suomeen Ruotsin kautta. Monet nykyajan tosiseikat edistävät vuorovaikutusta sekä täältä Ruotsiin että Ruotsista meille. Yksi niistä on se kamppailu, joka on kestänyt yli vuosikymmenen, joka on kehittynyt Ruotsin ja Suomen urheilun välille ja jonka huipentumaksi ovat nousseet sellaiset suuret voimainmittelyt joissa Ruotsin ja Suomen urheilijat ovat kamppailleet keskenään tai joissa on ollut mukana myös muiden kansakuntien huippumiehiä. Tämä keskinäinen kamppailu, jonka kummassakin leirissä on tuntunut myös kateuden sivumakua, on kuitenkin - sanottakoon väärinkäsitysten välttämiseksi - ollut yleisesti ottaen hyvin sympaattinen, ja juuri tämän piirteen vuoksi on kummassakin naapurimaassa sovittu yhteisistä, keskinäisistä maaotteluista.

Urheilun vaikutus ulottuu myös sen oman alueen ulkopuolelle. Urheilusta on tullut kansakuntien välisen vuorovaikutuksen ja keskinäisen yhteenkuuluvuuden edistämiskeino. Jos olisikin uskallettua sanoa että nämä maaottelut olisivat vaikuttaneet Ruotsin ja Suomen suhteiden vahvistumiseen, koska näiden maiden suhteet ovat kaiken kaikkiaan olleet ystävälliset, voidaan kuitenkin varmasti sanoa, että nämä maaottelut eivät ole olleet vailla merkitystä tässäkään mielessä. Sillä vaikka onkin totta, että maittemme väliset siteet ovat ystävälliset, ei kukaan silti voi kiistää, että keskinäisyyden alueella on vielä paljon parantamisen varaa. Virallisen Ruotsin suhtautuminen ei ole aina ollut meitä kohtaan niin avointa kuin eräät meidän elämänkysymyksemme olisivat vaatineet, ja jos me emme ole aina voineet olla tuntematta hiukan epäluuloja Selkämeren toisella puolella asuvia sukulaisiamme kohtaan. Toisaalta taas eräät meillä ilmenneet seikat varsinkin siinä valossa, jossa ne on kuvattu Ruotsin lehdistössä, ovat osaltaan olleet aiheuttamassa epäluuloja maatamme kohtaan. Kokoontuessaan näihin kamppailuleikkeihin, jollaiset juuri olemme kokeneet, urheilijat voivat henkilökohtaisen kosketuksen avulla vaikuttaa siihen että naapurivaltiosta sekä sen oloista ja kansasta vakiintuu oikea käsitys, ja näin voivat sellaiset kilpailut vaikuttaa hyvin hedelmällisesti maiden välisen yhteisymmärryksen lisäämiseen.

Mitä tulee erityisesti urheilusuhteiden vahvistamiseen, maaotteluiden merkitys on niiden kannalta aivan ratkaiseva. Meidän urheilumme, joka saa kiittää Ruotsin urheilua paljosta, koska se lapsuusvuosinaan on oppinut siltä paljon ja viime vuosina vastaanottanut monia opetuksia, on kiitollinen ruotsalaisten tänne tekemistä vierailuista. Me suomalaiset, jotka aina olemme olleet valmiit antamaan tunnustuksemme miehekkäistä teoista, arvostamme erittäin suuresti Ruotsin voimakasta urheiluliikettä ja sen edustajia, joiden monet loistavat tulokset mekin olemme monta kertaa todenneet. Pieneksi osoitukseksi siitä kiitollisuudesta ja kunnioituksesta jota Suomen urheilu tuntee ruotsalaisia veljiään kohtaan ojennan Ruotsin urheiluliitolle tämän standaarin, joka muistuttakoon teitä täällä nyt viettämistänne päivistä.