Alakerta.

Sisälläpito: Kajaaniin on saatava urheilukenttä; mistä tämä sauhu saa alkunsa; Kajaanin kadut.

Kun kerran nyt suomalaiset Antwerpenin kaupungissa Belgian maalla ovat esiintyneet vallan loistavasti kansojen välisissä voimanmittelöissä, niin koko kotimaa on heidän menestymisestään ollut iloinen. Mutta muistetaanpa, miten siinä piti nuhjata, ennenkuin tuiki tarpeelliset matkarahat sinne menijöille saatiin kootuksi. Ollaan sitä miehiä perästäpäin riemuitsemassa ja suuta soittamassa, mutta kuinka moni se ennen miestemme esiintymistä jotakin uhrasi. Harvat ja valitut.

Mutta voihan tässä uhrata perästäkin päin. Ei ole aika vielä ohi, sillä urheiluriennot vaativat taloudellista tukea, että voisivat kehittää olympialaisiin kunnollista ainesta. Parhaiten olympiamiestemme muistoa kunnioittaa se, joka nyt perästäkin päin jotakin uhraa yhteisen urheilurintaman lujittamiseksi. Meillä on kaikkialla urheiluseuroja, joiden toiminta kaipaa kunnolla eteenpäin päästäkseen rahallista tukea. Antakaamme niille sitä, edistäkäämme urheiluaatetta, niin voimme olla varmat, ett`ei tulevissa olympialaisissa meidän maamme tarvitse anastamaltaan valta-asemalta luopua.

Emme voi olla ilolla mainitsematta vielä siitä lahjotuksesta, jonka Kajaanin puutavara Oy. teki antaessaan 10,000 mk avustuksen Kajaaniin urheilukentän aikaansaamiseksi. Me olemme jokaisessa mahdollisessa ja monet kerrat mahdottomaltakin näyttävän asian yhteydessä maininneet jo usean vuoden ajan siitä suuresta puutteellisuudesta kaupungin järjestelyssä, ett`ei ole minkäänlaista urheilukenttää kaupungissa. Valtuusmiehiä olemme muistaneet nokkia ja soimata ja sättiä, ett`eivät he kenttää saa pystyyn. Moni varmaan on pitänyt sitä aivan turhana ja tarpeettomana nalkutuksena, jolla ei mitään saada, mutta olemme sitä mieltä, että kyllä se on osaltaan ajanut urheilukenttäasiaamme eteenpäin, vaikkakaan ei vielä ole mihinkään tuloksiin päästy. Sanomme sen ilman mitään omaa kiitosta, tosin väre itsetyydytystä äänessä, ei kuitenkaan niin paksulti kuin V. Pasilla suojeluskunnan kokouksessa illalla.

Niin, ja me tulemme jatkamaan tuota tapaa aina siihen saakka kun Kajaanissa on urheilukenttä. Toisin sanoen: siihen saakka kun kaupungin ja kihlakunnan rahamiehet ovat lahjottaneet niin suuren rahamäärän, että kaupungin on pakko ryhtyä kenttää rakentamaan, sillä omasta pussistaan ei tuo rutivanhoillinen kaupungin johto kyllä luovuta puolta palanutta puupenniäkään urheilurientojen edesauttamiseksi, sehän on vanha, karvas ja kirvelevä totuus.

*

Viime päivinä on savu peittänyt maan avaran ja luostarin . ja kansa on suu auki katsonut taivaan merkkejä mistä tuo johtuu. On arveluja lausuttu sinne jos tänne, on kyselty, ilmatieteilijöiltä ja muilta oppineilta, mutta laihoja tulokset lienevät. Nyt on ongelman sentään ratkaissut eräs arvoisa lukijamme, joka halajaa saattaa toisten lukijoitten tietoon seuraavan ratkasun tähän tuiki pulmalliseen ja ankaraan kysymykseen:

"Koko taivaanlajen on sauhu peittäny ja on se sauhu ollu kun usma merellä. Läpi ei vain ole nähny. Sen sauhun aihe on se, että Sotkamossa on eläinmarkkinat. Puolivälissä kuuta ja se on noussu se savu Sotkamolaisten viinavabriigeista. Ne keittää pontikkaa markkinoille sikäli kun ehtii ja Sotkamosta käsin on se usma noussu tervaskuusien käkkyröistä. Niillä keitetään siellä markkinaiseväät. Ja koko pitäjä keittää koska markkinat on likellä".

Siinä sitä ollaan. Tuo tuntematon tutkija ja taitaja on noussut apostolin tuolille ja selittää, mistä savu, joka on "kuin usma merellä", on saanut alkunsa. Muka siitä että Sotkamo varustautuu viettämään reippaita markkinoita, joita varten on jo miltei joka kuusen juuressa pannu porisemassa. Näin tuntematon kertojamme.

Olipa sitten asia miten tahansa, keittivätpä sotkamolaiset markkinaviinoja tai ei, niin joka tapauksessa Sotkamosta käsin se tänne "maalikylään" savu leviää ja voisi olla mahdollista, että se "viinavabriigeistakin" voisi olla, sillä varmaa emme mene sanomaan. Mutta ellei tuo tietäjä laske lieveriä, niin kyllä se on tosi, että savun aihe on kuni edellä kerrottiin. Ja kamoittava aihe se olisikin. Ainakin Matille. Ja Matin Allille.

*

Nyt ne vasta kaupungin kadut ovat mullin mallin. Ovatpa vainkin. Aleksanterillakaan ei voi kävellä, joka ainoa hetki pelkäämättä pudoavansa johonkin alaperäiseen sudenkuoppaan tai tuuskahtavansa nokalleen multa- ja lautakasaan. Ja sama kohtalo vaanii meitä muillakin kaduilla. Eikä niistä näy tulevan kunnollisia, vaikka täytettäisikin, aina siihen jää epätasaisuuksia kadun pintaan.

Varrotaanhan ajassa pari kolme viikkoa eteenpäin, kun syyssateet pehmittävät ylösalasin myllerretyt kadut. Miten täällä silloin kuljetaan? Parasta varustaa vaimojenkin varsisaappaat, nauhakengissä ei täällä pärjää huonostikaan. Tämä sanottu kaukokatseisen miehen ennustuksena, ett`ei kansa syyttäisi sen eduista huonoa huolta ja vaaria pidettävän.