Kirje johtaja Pekka Martinille 26.2.1973        

Hyvä Veli,

Olen saanut Sinun kirjeesi tämän kuun 5. päivältä sekä siihen liittyvän ehdotuksen liikunnan edustajiston valitsemisesta valtiollisten vaalien yhteydessä.

En ole joutunut sanottavamminkaan seuraamaan sitä keskustelua, joka professori Seppäsen ehdotuksesta on käyty, mutta minusta näyttää, että ainakaan tässä muodossa ehdotus ei voi tulla hyväksytyksi. En osaa sanoa, onko SVULin taholla tarpeeksi joustavuutta, jotta sellainen ehdotus, joka voisi kaikkien urheilun keskusjärjestöjen taholta tulla hyväksytyksi, saataisiin aikaan. Voi olla, että SVULin piirissä ei tällaista joustavuutta ole, joten on mahdollista, että Seppäsen ehdotuksen kanssa on jouduttu umpikujaan.

Tällaisessa tilanteessa on tietysti hyödyllistä, että ryhdytään harkitsemaan asian ratkaisemista toisella tavalla. Se merkitsee sitä, että koko kysymystä täytyisi lähestyä aivan uudesta näköalasta. Se että Sinä olet ehdottanut liikunnan edustajiston muodostamista urheilutoiminnan korkeimmaksi päätäntäelimeksi, on tietysti tällainen uusi lähestymistapa. Minä en kuitenkaan saata vielä tässä vaiheessa uskoa, että valtiollisten vaalien ohessa voitaisiin tämä liikunnan edustajisto valita suhteellista vaalitapaa noudattaen. Eikö tällöin olisi parempi, että eduskunta valitsisi tällaisen liikunnan edustajiston? Siinähän tulisivat silloin esille samat poliittiset voimasuhteet, jotka varsinaisissa valtiollisissa vaaleissa ovat äänestämisen lopputulos. Tämä eduskunnan toimittama vaali olisi nopeasti toteutettavissa. En usko, että ainakaan nykyisellä hallituksella olisi mitään epäluuloja siinä mielessä. Se voisi helposti antaa hallituksen esityksen urheilun järjestöelämän vakiinnuttamiseksi pysyväiselle kannalle. Silloin luonnollisesti voitaisiin myöskin määrätä, että hallintoa ryhtyisi hoitamaan eduskunnan valitsema liikunnan edustajisto, ja liikunnan edustajisto taas tulisi valitsemaan liikunnan keskushallituksen korkeimmaksi toimeenpanoelimeksi. Lähetän tämän ajatuksen Sinulle ikäänkuin vastaehdotukseksi. Jos todella käy niin, että Seppäsen ehdotus ei korjattunakaan tule saavuttamaan kaikkien liikuntajärjestöjen kannatusta, niin silloin täytyisi todellakin keksiä jotain muuta. Tässä on yksi ehdotus. Ehkä se ei ole loppuunajateltu.