Alakerta.

Sisälläpito: kunnallisvaalit ovella; naapurille; pari näpäystä.

Tämä joulukuu, joka aivan tuossa hetkessä tulla tupsahtaa silmille, on ylimalkaan niitä paraita kuukausia kaikista kahdestatoista. Onhan silloin joulujuhlakin, "juhla armas lapsien" ja onhan silloin kunnallisvaalitkin. Siis kaksi hyvää juhlaa, aivan kuin olisi siirapilla sokeria sivelty.

Siitä joulujuhlasta ja sen rauhallisesta vietosta lienee nyt vielä liian aikaista puhua, mutta ne kunnallisvaalit taasen ovat aivan ovella. Niitä olisi siis aika ryhtyä käsittelemään.

Jospa nyt ensiksi alottaisimme Kajaanista, kihlakunnan pääkaupungista, sillä ei se Mieslahti sentään vielä ole tämän Kainuun kulmakunnan henkisten rientojen pääpaikka ja ainoa tyyssija, niinkuin tässä takavuosina eräässä sanomalehdessä mainittiin. Annetaan vaan keisarille mikä keisarille kuuluu ja kunnia sille ken sen on ansainnut sekä Kajaanin kaupungille etusija. Ja sen jälkeen vaikka Mieslahdelle, miksi ei, taikka vaikkapa vain Ristijärvelle, jos Ristojärveläinen niin tahtoo.

Kajaanissa on neljä listaa jätetty kunnallisvaaleja varten. Ja mitenkäpäs kävi, kommunistit saivat numerokseen ykkösen. Varmasti he siinä näkevät jonkunlaisen "in hoc signo vinees"in, joka suomeksi kuuluu: "tässä merkissä olet voittava". Mutta porvarit näkevät päinvastoin tässä ykkösessä sen etusormen, joka kerran erään tuiki tunnetun kertomuksen mukaan osotti turmanlausetta seinällä: mene, mene, tekel upharsin, joka taaskin suomenkielelle käännettynä on, että punnittu, punnittu ja köykäiseksi löytty.

Kun nyt on päästy tästä vierahilla kielilöille haastamisen himosta ja suuren opin ulosnäyttämisen halusta, siirrymme vertauskuvia ja tunnustähtiä hakevasta esitystavasta suomalaiskansalliseen jaaritteluun jälleen.

Kommunistit ovat valinneet pääehdokkaakseen järeimmän miehensä ja aikovat sillä tein sokaista kansansa ja laumansa viemään valtuustoon herrassosialistejakin tai ainakin hyvin paljon tuota "noskelaista pettäjäsakkia" muistuttavaa edustajistoa. Tosin heille on kunniallisen työläisen tittelit annettu, mutta arvaa sen, että eivät ne kunnolla pysty luottamustehtäväänsä valtuustossa vasemmistososialistien ja vallankumousaatteiden läpituulemien kommunistien edustajina täyttämään. Paremmin olisi pitänyt edustajat valita, on siellä valtuustossa porvareilla kirjanoppineita ja - fariseuksia, niiden vastapainoksi olisi pitänyt sinne sysätä muutamia luku- ja kirjotustaidottomia ja lopullisesti äkkijyrkällä vallankumouskannalla olevia persoonia, niin toisin ne kunnan asiat olisivat ruvenneet käymään.

Kommunistien ihannetila vallitsee nyt Venäjällä. Aivan luotettavien tietojen ja puolueettomien silminnäkijäin kuvausten mukaan ovat olot siellä jotensakin kurjat. Jos nyt kommunistit saavat vallan Suomessa, vaikkapa vain aluksi rauhallisen kehityksen kautta, jota he muuten ankarasti halveksivat, kunnallisvaaleissa esimerkiksi, niin saadaan olla aivan varmassa uskossa, että he ryhtyvät kokeilemaan kunnanhallinnossa bolshevistisia menettelytapojaan. Ja sitten käy kuten Tampereella on käynyt, että tekemällä tyhmiä päätöksiä, jotka kumoavat täydelleen valtuuston entiset päätökset, hävitetään kaikki luottamus kunnan raha-asioiden hoitoon, ja johdutaan siihen, etteivät raha-laitokset tahdo myöntää lainoja näin epävarmalle ja holtittomalle asiakkaalle.

Jos Kajaanissa näin pitkälle mennään, että kommunistit pääsevät valtaan, ja suittaahan niinkin sattua, jos ei-kommunistit heittäytyvät aisoilleen, eivätkä mies ja naislukuisina kiiruhda äänestyspaikalle, niin varmaa on, että täällä sitä vasta ihannevaltion oloja ryhdytään tavottelemaan. Täällä jos missään on työväestö johdettu, ajettu kuin tahdoton karja kommunismin oppinurmikoille ja sieltä ei saada suinkaan mitään kunnallista elämää virkistävää tai siihen sopusuhtaisesti suhtautuvaa oppia, vaan kaikkein verisimpiä kosto- ja kumousaatteita.

Porvarillinen lukija ja lukijatar! Ei-kommunistinen kansalainen! Koeta jo nyt järjestää asiasi niin, että olet saapuvilla ensi joulukuun 4 pnä tapahtuvissa kunnallisvaaleissa, mukana särkemässä kommunismin ja neuvostoterrorin vahingoittavia pyyteitä. Totuta jo nyt itsesi siihen ajatukseen, että vaaleihin meno on jotakin ehdotonta ja ylitsepääsemätöntä, jota et voi välttää enemmän kuin kuolemaakaan.

Talonpojille lienee tullut viime vuosien kuluessa selväksi se kommunistien hullutus. Tähän asti ovat he säkki silmillä kulkeneet kommunismia saarnaavan agitaattorin perässä tietämättä mihin he menevät ja mitä uskovat, mutta nyt ovat he teoissa ja töissä nähneet, mitä varten kommunismi on; että se ei aja lainkaan maanviljelijäin etuja, vaan aivan päinvastakkaisia pyyteitä, joten lopussa on - toivokaamme - kommunismin kannatus Kainuun maalaisväestön keskuudessa.

*

Naapuri, tämä Kainuun Sanomat, on jo pari kertaa nykäissyt meitä täällä seinän takana. Varsin viattomasti ja noin ohimennen aivan kuin vahingossa näykkäissyt parisen kertaa, kai toivoen, että me lähdettäisiin täältä ilkeällä äänellä ja näytettäisiin hampaitamme. Mutta naapuri on tähän asti alati erehtynyt, sillä veremme virtaa näin syyspuoleen rauhallisesti kuin mahtava Kymi kohti merta. Kesällä jos naapuri olisi käsittänyt rähähtää niin vastauksen olisi saanut, mutta mikäs ja kukas se talvella ryhtyy riitelemään. Eihän se sovi ja emme me ole sellaisia.

Muuten emme sentään malta olla kertomatta sitä pikku kommellusta joka naapurille on tässä tullut. Nääks, sen tiistasessa numerossa oli ilmotus Kajaanin V.P.K:n vuosikokouksesta, jonka piti olla t.k. 21 päivänä, siis viime sunnuntaina. Ja silloin tuo kokous muuten olikin. Mutta Kainuun Sanomat ottavat palstoilleen kokousselostuksen asemasta ikivanhan ilmotuksen. Ekonoomisempaa se kyllä on, sehän on selvä, mutta miten se palvelee uutisjanoisen yleisön etua, se on sitten eri asia. Tästä ainakin näkee, että hukkaan ne kaupunkilaiset liikkeet ja yhtymät naapurissa ilmoittelevat, ei se paljon piittaa niistä, enempää kuin ehkä lehden lukijatkaan.

Tämän tuiki viattoman kertomuksen, jutun tai kaskun, olemme tuoneet julki. Eikä varmimmasti olisi tuotu julki sitäkään, ellei - kuten sanottu - naapuri olisi pari kertaa loksauttanut hampaitaan aivan meidän nenämme edessä. Ja tiesi kai naapuri senkin, etteihän sitä kestä edes mäyrännahkainen sydänkään.

*

Kun nyt ylimalkaan on tähän asti päästy, valtaa mielen runollisuus ja kaiken jokapäiväisyyden halajaa mielellään syrjään asettaa. Suorasanaisuus häipyy kuin aamu usvat auringonvalon tieltä ja runoilijan tavoin tahdomme helskytellä kanneltamme seuraavin säkein: Ken olet armas tähti j.n.e. jonka jälkeen heti muistamme, että tarkotus on kirjoittaa Gust. Raninin Matties-silleistä. Silli nyt ei ole juuri se kirkas tähti, josta runoilija laulaa, mutta Gust. Raninin kaikki perilliset siitä laulavat ja koska heille on sillejä saapunut, haluavat he niitä kansan pureksittavaksi myydä. Mutta omituista kyllä, kuin kokoomuslaiset ja maalaisliittolaiset ovat lasketut sillikundeiksi, koska Ylimaa ja Kainuun Sanomat siitä ilmoittavat. Luuleekohan Gust. Raninin perillinen, ettei meidän lehtemme lukijoiden vatsa kestä lainkaan heidän sillejään. Kommunistien laita näyttää olevan samaten. Mutta siinä erehtyy se perillinen, ainakin mitä meihin tulee joten sopisipa Gustin perillisen vast`edes huomata tämäkin seikka.

Ja kun tässä nyt on lisäksi tehty ilmaiseksi pitkälti reklaamia Ranisen silleistä, niin saakoon Gust. Raninin perillinen näkönsä jälleen ja nouskoon meilläkin ilmoittamaan. Sehän se nyt ehdottomasti olisi viisainta.

Tähänpä sopii sangen maukkaasti loppuun lisätä vielä yksi pieni huomio. Nääks, Kajaanissa on perustettu nähtävästikin uusi kokoomuspuolueen haaraosasto, joka kantaa nimeä Kajaanin seudun Valtion Virkamiesyhdistys. Se yhdistys ilmoittelee Ylimaassa ja vain siellä, joten luulisi puusta katsoen, että vain K.K.K. on yhdistyksessä edustettuna. Mutta olemme kuulleet, että edistysmielisiäkin valtion virkamiehiä on jäsenenä tässä seurassa. Ja silloinhan olisi toki tuiki tasapuolista, jos yhdistys antaisi näillekin tiedon kokouksistaan, etteivät ne missään tapauksessa saisi jonkunlaisen kansallisen kokoomuspuolueen perheillanvieton leimaa. Mikä ylimalkaan sangen pahoteltava asia olisi itsensä virkamiesyhdistyksen takia. Sillä eihän se nyt kerta kaikkiaan sovi tällaisen yhdistyksen heittäytyä puoluepyrkimysten palvelukseen, vaikkapa vain maassa olisikin oikeistovärinen ja kokoomusmielinen hallitus.