Kauhajoella 5/12 1939.

Rakas Sylvi ja rakkaat pojat.

Matka sujui hyvin, kaikessa rauhassa, ja tulin tänne tuossa klo 1 nurkilla.

Täällä olen tavannut runsaasti edustajia, heitä lienee täällä n. 150 paikkeilla. Kaikki on mennyt hyvin, en ole havainnut enkä antanut havaita mitään. Alku on siis hyvä, loppu on tietämätöntä.

Asun täällä eräässä Rinta-Filppulan talossa. Siisti, kodikas huone ja vallan hyvä vuode. Viime yönä nukuin 12 tuntia ummelleen. Sepä teki hyvää, mutta tuntuu kuin nyt taas päivällä väsyttäisi. Lujan unen jälkeen raukaisee. Heittäydynkin vuoteelleni.

Olen ajatellut, että myyn tilat pojille. Se poistaa turhia muodollisuuksia ja on hyvä turvatoimenpide sen varalta, jos joudun emigratioon, vaikka sinne en ole aikonut lähteä. Mutta olosuhteita ei tunne. Aikaa tässä kyllä on. Ilmoita siksi minulle tilojen numerot, manttaaliluvut ja osaluvut, ne saat talonkirjoista. Edelleen milloin se 150.000 mk kiinnitys on vahvistettu, miltä päivältä on velkakirja jne.

Sotanäyttämöltä ei kuulu uutta. Lumipyry on auttanut. Vammeljoen linjat näyttää menetetyn, mutta se ei merkitse paljon.

Huomaan, että täällä käy aika sanomattoman pitkäksi. Minulla ei ole lisäksi valiokuntatyötä, joten minulla ei ole mitään työtä. Arvelen odottaa täällä jonkin päivän, sitten päätän, minne lähden, mutta ei täällä terve työhaluinen mies kehtaa olla, kun toiset antavat kaikkensa alttiiksi. Ihme, jollei valtakunta tällaisena aikana miestä tarvitse.

Luultavasti viivyn täällä sen aikaa, että saan vastauksesi, saanpahan levätäkin tarpeeksi. - Olen ollut niin hyvilläni, kun pojat ovat saaneet suksensa, Junnila on matkustanut eilen illalla sinne ja saanut kaiketi sukset jo lähtemään. Eipähän nyt pojilta lopu oikea ajankulu, kun on sukset.

Yksi asia unohtui: äidillä on ollut rahamenoja sairauden takia, maksa ne hänelle. Ja muutenkin hoitele äidin rahamenoja.

Molotov on hylännyt Suomen rauhantarjouksen. Jäljellä on epätoivoinen mutta kunniakas taistelu, jollei länsivaltojen taholla tapahdu mitään. Mutta siihen on syytä hyvin vähän panna luottamusta.

Rakkaat terveiset Sinulle, hyvä Sylvi, ja pojillemme.

Teidän

Urho