Yhtä ja toista.

Sisältö: Oikeisto oppositsionissa; ruoka-aineiden hinnat täällä; ilmotusasioista.

Ja samoihin aikoihin valitsi Suomen tasavalta itsellensä presidentin tahikka sen ison isännän, jonka johdon alla itsekukin tulevaiset kuusi vuottansa vaeltaa, ellei toista täältä tai toista murheenlaaksosta pois korjaa kuolon kylmä, kolkko käsi, joka pahaenteisesti häälyy ja heiluu koko ihmiskunnan päitten yläpuolella ja vähäväliä koukkaa ja nappaa sen, kenet kypsyneeksi katsoo. Ja tämän vaalin jälkeen, Suomen kansan "parhaimmisto", sen "intelligenssi", nosti suuren hätähuudon, ympäri maapallon kajahtelevan, sillä keskusta oli juljennut pitää oman vakaumuksensa mainitussa vaalissa, eikä ollut auktoriteetikseen "intelligenssiä" hyväksynyt. Josta kaikesta se sai kuulla kunniansa, ja oikeistolehdet suoraan sanoen puhkuivat tulta ja tulikiveä keskustaa "lehmäkauppoja" tehnyttä keskustaa vastaan. Silloin terottivat "parhaimmiston" sanomalehtineekerit kaikenkarvaisia mätäkuunuutisia värkätessään tylsyneet kynänsä, karistivat mätäkuisen tylsyyden aivoistaan ja laativat toinen toistaan loisteliaampia sepustuksia presidentinvaalin johdosta. Kansa, heinäkiireissään, heiluva, leikkuutoimissaan touhuava, luki ihmeissään iltapuhtein sanomalehtiä ja sulatti kaiken saamansa hengenravinnon aina presidentinvaalia koskeviin roskaisimpiin lausuntoihin saakka.

Nyt on lauennut jo asia siltä kohti. Ståhlberg on presidentti ja sillä hyvä. "Karjala" vain Viipurissa on noussut yhäkin raivoamaan. Se sanoo näin: Suomi on heti julistettava sotatilaan ja kenraali Mannerheim asetettava ylipäälliköksi. Kuten lukija huomaa on "Karjala" kokoomuspuolueen leppymättömimpiä ja ihme, ettei täkäläinen sen suunnan altis edustaja "Ylimaa" ole lainannut mainittua artikkelia.

Isosti sanottu tuo "Karjalan" vaatimus, mutta kaikille ihmisille lienee se siksi vaikea sulatettava, etteivät nouse sitä puolustamaan. Emme mekään.

Oikeastaan aioimme käydä käsiksi erääseen kokoomuslaisten äsken esittämään seikkaan. Ovat uhanneet näet asettua oppositsioniin, koska heidän ehdokastaan ei valittu presidentiksi. Toisin sanoen: kokoomuslaiset käyvät jarruttamaan. Ja siihenhän he ovat nämä viime aikoina verrattomasti tottuneet. Ensiksi jarruttivat monarkian Suomeen, sitten hallitus muotokysymystä kokivat parhaansa mukaan viivästyttää, mutta huomatessaan edesvastuun toimistaan käyvän liian raskaaksi kantaa, vihdoin hellittivät. Tasavaltainen hallitusmuoto tuli Suomeen.

Oikeisto ajoi: "ponniin" vaunuunsa ja julistautui vastustuspuolueeksi. "Savo" kirjottaakin: Oikeiston on parasta oppositiooni puolueena vetäytyä syrjään ja vasta sitten astua esille, kun olosuhteet muuttuvat sellaisiksi, että senkin apua ja kykyä kipeästi kaivataan ja "Ylimaa" lainaa samat sanat, käyttäen myös koko kirjotuksen ajan. Oikeisto sanaa, kuten "Sapokin", vaikka tähänastiseen kielenkäyttöön on vakiintunut oikeisto-käsite.

Lippu puolitankoon kai.

Näinollen eivät kokoomus-ruotsikot halua asettua hallitukseen. Jos he tuntevat itsensä liian hyviksi ja jalosukuisiksi palvelemaan nykyisissä oloissa kansaansa ja isänmaataan, on sen tultava arvatenkin toimeen ilman heitä. Eihän tietenkään voi pakottaa heitä seurapiiriin, joka ei miellytä. He jäävät odottamaan "kolmatta" esiintymistilaisuutta, jolloin saavat pelastaa valtakunnan. Surren isänmaan tilaa, mutta toivorikkain mielin he runoilijan tavoin laulelevat sulosuulla: "Viel` uusi päivä kaikki muuttaa voi".

*

Korottivat sitäkin leipäannosta. Kuuluu räkkäävän antaa enempi leipäainesta kuin ennen. Me kuluttajat ja leivänsyöjät olemme sangen hyvillämme valtion varjeluksesta, joka estää meidän ruumiillisen rappeutumisemme eväitten puutteessa. Nyt saakin jo leikata leivän kylestä aikamoisen viipaleen, eikä hevin tarvitse pelätä "vörköttia" seuraavan päivän annoksesta ottavansa. Lisäksi saavat uutterimmat ja ruumiillisen työn tekijät sellaisen lisäannostäräyksen, että luulisi tuon rupeavan vastaamaan, varsinkin nykyään, jolloin jo alkaa saada muutakin ruoka-ainetta. Vaikka hinnoissaan nuo ovat nykyään täälläpäin kaikki, jotka suinkin syötäväksi kelpaavat. Maitolitrasta saa suorittaa kaksi ja puolikin markkaa ja samassa suhteessa käy hinta muillekin ruoka-aineille. Helsingissä ja muuallakin etelä- ja länsi-Suomessa on tällaiset aineet sentään eri helppoja. Kiertelihän näet äsken pääkaupungin lehdissä uutinen, että eräs kauppias Helsingissä on ruvennut myymään maitoa yhdellä (1) markalla litran. Se sanoo, että kun ostaja vie hänelle kannun ja pyytää lehmän annetta, kastaa hän mielihyvin sitä ja perii maksuna kokonaisen markan setelin litralta. - Jos täällä nälkämaan liepeillä sellainen kauppias ilmestyisi näkyville, kokoutuisivat kaupungin järkevimmät vaimot yhteen, sitoisivat äkkiarvaamatta ja heille niin luontaisella viekkaudella hänet lujasti nuoriin, kuljettaisivat seuraavalla junalla Kuopioon Niuhanniemen tunnetulle ja eräissä piireissä sangen suositulle ja käytetylle parannuspaikalle selvittelemään päätänsä ja pyytäisivät siellä hänelle kortteeria siksi, kunnes hän osaa periä tavallisen hinnan tavarastaan, eikä myy sitä surkealla tappiolla, jolloin hänen taloudellinen asemansa kärsisi haaksirikon. Onhan toki yhteiskunnan velvollisuus estää heikkotajuisia myymästä polkuhinnasta tavaroitaan.

Leikittä puhuen: parannus pitäisi saada aikaan ruokatavaroiden hinnassa yhdenmukaiseksi muun Suomen kanssa. Kaikkoaahan täältä pian, ken suinkin kykenee, rieskaisemmille seuduille.

*

Vähitellen ja aikaa voittaen, sehän on kaiken kehityksen kulku, alkaa pieni ja vaatimaton kotikylämme ulottaa mahdollisuuksiaan yhä laajemmalle ja laveammalle. Vedetään reittejä ja linjoja, joiden kautta päästää yhätikin enemmän muun maailman yhteyteen. Viime päivinä annettiin kansalaisille oikeus puhelimen välityksellä "resoneerata" nurmeslaisten kera. Mutta "niksi" on siinäkin. Ei näet näytä haluttavan, että Kajaanin Lehden lukijat Nurmeksen linjaa käyttäisivät, koskapa siitä ei ole ilmotusta Kaj. Lehdessä ollut. Puoluekiihkoko tässäkin lienee ilmitullut.