Hyvä urheilunopas

Ylioppilaslehti 12/1927

Hugo Lahtinen: U r h e i l u t a i t o. Werner Söderström Oy. Hinta 15 mk.

Tuskinpa kukaan maamme nykyisistä urheilun tuntijoista olisi ollut paremmin paikallaan julkaisemaan urheilunoppaan kuin monipuolisuusurheilijana suuresti kunnoustautunut ja viime vuosina urheilutreenarina kiitosta saanut Hugo Lahtinen, joka on jo parinkymmenen vuoden ajan kiinteästi elänyt urheilun hengessä, kierrellyt aikoinaan Amerikassakin oppia saamassa ja joka terävähuomiokykyisenä ja uutterana miehenä on hankkinut itselleen niin perinpohjaiset tiedot eri urheilulajien teknillisestä suorituksesta kuin harvat. Nuoremmalle urheilijapolvelle alkaa Lahtinen aktiivisena urheilijana jo olla verrattain vieras, mutta vanhempi polvi muistaa mielihyvällä tuon tunnontarkan ja velvollisuudentuntoisen vaatimattoman urheilijan. Nyt on hän kirjallisesti käynyt oppimaansa jakamaan Suomen urheilijoille edistykseksi ja kehitykseksi.

Ensimmäinen huomio, minkä Lahtisen kirjasta tekee, on se, että se on omaperäinen. Tyyliselittelyissä ei ole turvauduttu entiseen materiaaliin, vaan kaikki tuntuu olevan omintakeisesti nähtyä ja käsitettyä. Urheilulajien suorituksen selonteko on lyhyttä ja asiallista, mutta kaikki oleellinen on mainittu. Jos vertaamme esimerkiksi J.J. Mikkolan "Rata- ja kenttäurheilun käsikirjan" vastaavia suoritusohjeita nyt esiteltävänä olevaan kirjaan, niin täytyy pikaisenkin tarkastelun perästä myöntää, että Lahtinen on osannut paremmin kuin Mikkola tuoda esille sen, mikä suorituksessa on oleellista ja tärkeää. Lahtisen kirja perustuu omintakeiseen käsitykseen omien, terävien huomioiden perusteella ja sen vuoksi se on tarpeellinen kenen urheilijan käsiin tahansa.

Kirjan käytettäväisyyttä lisää voimassaolevien sääntöjen selvitys kunkin selostetun urheilulajin yhteydessä ja sen arvoa taas lisäävät satakunta valaisevaa kuvaa suururheilijain suorituksista. Kuvien havainnollistuttamiseksi on jokainen niistä varustettu tekstiä selventävillä ja täydentävillä selityksillä. Varsinkin alotteleville urheilijoille on kirjanen sitä arvokkaampi, kun siinä on kuvattu tavallisimmat virheet, mitä suorituksessa sattuu ja mitkä huonontavat tuloksia. Tällaisesta opastuksesta on usein suurempaa hyötyä kuin hyvinkin tarkasta teoreettisesta selvittelystä, mitä alottelevien on joskus hyvinkin vaikea tajuta, puhumattakaan, että siitä oppisi oikean perille. Lahtisen kirja on kaikin puolin rakennettu käytännöllisyyden vaatimukset silmälläpitäen ja sellaisena sillä on suuri arvo.