FREDSFÖRDRAGETS RATIFICERING

Samma dag fredsfördraget hade ratificerats inbegärde Suomen Kuvalehtis redaktion uttalande i saken av några den tiden i ledande ställning varande politiker. Av ett eller annat skäl ville ingen göra ett dylikt uttalande. I sista ögonblicket innan det nummer av tidskriften gick i tryck, i vilket uttalandet var avsett att ingå, ringde redaktionen dr. Kekkonen och frågade om icke han ännu samma dag kunde prestera ett bidrag i saken. Varför inte, svarade Kekkonen, men jag måste resa till landsorten om en halv timme.

Tjugo minuter efter detta samtal anlände emellertid Kekkonen i egen hög person till redaktionen och överlämnade till den förvånade redaktören följande uttalande, vilket publicerades in extenso i Suomen Kuvalehti den 6/91947.

Ratificeringen av fredsfördraget, som nu har skett helt överraskande, avslutar en period i vårt fosterlands historia, en olycklig period, vars inledande händelser inträffade på Andersdagen 1939. Ratificeringen av fredsfördraget betyder också början till ett skede för vårt folk, en tung period, som får sin prägel av det arv, som krigen har lämnat oss. Finlands folk, som historien icke skämt bort med brödrikedom eller med ett lugnt liv bakom en annans breda rygg, tar emot den fred som dikterats för detsamma med lugnt och stillsamt sinne. Det kommer att uppfylla fredens hårda villkor med tryggheten och beslutsamheten hos en man, som håller sitt ord. Men det hoppas samtidigt att den politiska frihet, som garanterats Finland i fredsfördraget, skall kunna bibehållas så, att vi enligt viljan hos folkets flertal fritt kan gestalta våra egna politiska och ekonomiska angelägenheter på den väg, som vår nordiska demokrati anvisar. Vi känner vår ställning såsom granne till den stora Sovjetunionen och vi beaktar detta i vår verksamhet, då vi försöker nå förtroende från Sovjetunionens sida, ty vi vet att den för oss nödvändiga goda grannsämjan uppstår blott genom ömsesidigt förtroende. På samma sätt som vi respekterar vår östra grannes arbete för att höja sina folks välstånd, på samma sätt ber vi om respekt från det hållet och alla håll för den finländska livsform som präglar oss. Till detta vårt sätt att leva hör som en väsentlig del medborgarnas frihet i politiskt och ekonomiskt avseende. Må fredsfördraget motsvara detta vårt frihetsideal.