Herra puhemies!

Suomen kansan edustajat!

Eduskunnan kokoontuessa aloittamaan uuden työkauden se tapahtuu ajankohtana, jolloin monet ja vaikeat taloudelliset kysymykset odottavat Eduskunnan ja Hallituksen ratkaisuja. Kansakunnan etu vaatii näiden ratkaisujen suorittamista siten, että talouselämän terveen kehityksen turvin maan kansalaisille voidaan antaa työtä sekä työn kasvavien tulosten perusteella turvattu toimeentulo.

Eduskunnan työ jakaantuu vuosittain siten, että syysistuntokaudella seuraavan vuoden tulo- ja menoarvion valmistaminen vaatii osakseen päähuomion ja suuret lainsäädäntötehtävät jäävät tavallisesti odottamaan. Tälläkin kertaa on Eduskunnalla runsaasti tärkeitä lakiesityksiä kesken käsittelyn. Vuoden 1954 valtiopäiviltä ovat siirtyneet mm. esitykset laeiksi sairaus- ja äitiysvakuutuksesta, valtion tulo- ja menoarviosta sekä tilinpäätöksestä, ammattioppilaitoksista, rakennuslainsäädännön uudistamisesta, kansakoululaitoksen viranhaltijain palkkauksesta ja eläkkeistä sekä esitys kansakoululaiksi. Vuoden 1955 valtiopäiviltä ovat siirtyneet mm. esitykset leipomotyölaiksi, maatalouden työaikalaiksi, laiksi työajasta metsä- ja uittotöissä, esitys maankäyttölaiksi sekä esitys asuntolainalaiksi. Vuoden 1956 valtiopäiviltä ovat siirtyneet mm. esitykset vajaamielislaiksi, tieliikennelaiksi sekä laiksi maatalousneuvonnasta ja laiksi suhdannepidätyksistä. Monet näistä lakiesityksistä ovat yhteiskunnan terveen kehittymisen kannalta erityisen tärkeitä ja Eduskunnalle on esitettävä se toivomus, että kevätistuntokaudella mahdollisimman moni näistä voitaisiin saada valmiiksi, ennen kuin syyskiireet taas ottavat Eduskunnalta kaiken ajan.

Hallituksen tarkoituksena on antaa Eduskunnalle eräitä lakiesityksiä, jotka myös ovat ajankohtaisia ja tärkeitä. Kauan valmistelun alaisena ollut esitys verotuslaiksi sisältää säännökset tulo- ja omaisuusverotuksen sekä kunnallisverotuksen yhdistämisestä samassa menettelyssä toimitettavaksi. Esitykset väestönsuojelulainsäädännön uudistamisesta, uudeksi ammattientarkastuslaiksi ja uudeksi autovakuutuslaiksi sekä esitykset maatalouden perusluotosta ja metsänparannuslain jatkamisesta ovat valmistumassa ja annetaan Eduskunnan käsiteltäväksi. Myös näille ja Hallituksen muille lakiesityksille toivon Eduskunnan suovan niiden ansaitseman joutuisan käsittelyn.

Maamme ulkomaiset suhteet ovat jatkuvasti hyvät. Pääministeri Fagerholmin parhaillaan tapahtuva vierailu Neuvostoliitossa on osoitus Suomen ja Neuvostoliiton välillä vallitsevista luottamuksellisista suhteista. Pohjoismaiden Neuvoston tämänvuotinen kokous alkaa kahden viikon perästä Helsingissä.