121. Tasavallan Presidentin valtiovierailu Ruotsiin 21.-24.10.1975

Tasavallan Presidentin puhe Ruotsin kuninkaan juhlapäivällisillä Tukholmassa 21.10.1975

Republikens President tal på H. M. Kung Carl XVI Gustafs galamiddag i Stockholm 21.10.1975

Teidän Majesteettinne,

Pyydän ensiksi saada kiittää niistä lämpimistä ja ystävällisistä sanoista, jotka Teidän Majesteettinne osoitti maalleni ja minulle henkilökohtaisesti. Pidämme suuressa arvossa Teidän Majesteettinne osoittamaa maamme tuntemusta ja elämämme ymmärtämystä. Muistelemme Suomessa myös ilolla ja tyydytyksellä vierailua, jonka Teidän Majesteettinne teki maahamme lähes vuosi sitten. Tämä vierailu osoitti selvästi, että vanhat siteet maittemme välillä eivät ole millään tavalla huonontuneet eivätkä heikentyneet, vaan että Suomessa tunnetaan syvällistä ja elävää kiinnostusta läntistä naapurimaatamme ja sen nykyaikaista kuningasta kohtaan.

On tunnettu tosiasia, että suhteet Suomen ja Ruotsin välillä ovat hyvät. Tästä me kaikki voimme olla iloisia. Kuten kuitenkin jo aikaisemminkin olen huomauttanut, maitten väliset hyvät suhteet eivät ole itsestään selvä asia, vaan niitä tulee hyvien ystävienkin kesken taukoamatta vaalia ja hoitaa. Suomelle ja Ruotsille, joilla on niin pitkä yhteinen historia ja niin paljon yhteistä muisteltavaa, on sitäkin tärkeämpää muistaa elää nykymaailmassa ja olla hairahtumatta haikailemaan menneitä, vaan päin vastoin pysyä ajan vaatimusten tasalla.

Kanssa käymisemme nyky-yhteiskunnan kaikilla tasoilla on luontevaa ja hyvin toimivaa. Poliittisen, taloudellisen ja kulttuurielämän edustajat samoin kuin yksityishenkilötkin tapaavat säännöllisesti ja ovat sitä mieltä, että yhteydenpito naapurimaahan on sekä luontevaa että itsestään selvää. Tällä tavoin kehittyy myös yhteistyö ja tässä me näemme jatkuvuuden menneistä päivistä nykyisyyteen ja tulevaisuuteen.

Lähtiessämme Ruotsiin me suomalaiset emme oikeastaan tunne matkustavamme ulkomaille. "Se on minun, sanoi suomalainen Tukholmasta", todetaan vanhassa sananparressa ja tämähän osoittaa havainnollisesti, että emme tunne itseämme muukalaisiksi tässä kaupungissa emmekä tässä maassa. Samoin on tuhansien maanmiestemme laita, jotka ovat muuttaneet pitemmäksi tai lyhyemmäksi ajaksi Ruotsiin onneaan etsimään. Tiedämme, että Ruotsissa huolehditaan esikuvallisella tavalla siirtolaisista, ja että ehdoton enemmistö täällä asuvista suomalaisista on sopeutunut hyvin.

Uusi ilahduttava lisä kahdenkeskisiin suhteisiimme on Hanasaaressa Helsingin ulkopuolella sijaitseva suomalais-ruotsalainen kulttuurikeskus, jonka Teidän Majesteettinne vihki viime kesän alussa. Tämä rakennus on osoittautunut hyvin tarpeelliseksi ja sen tarjoamia mahdollisuuksia on käytetty täysin hyväksi, mitä pidämme ilahduttavana merkkinä siitä, että myös uudet aloitteet saavat vastakaikua asianomaisten osapuolten taholla.

Teidän Majesteettinne,

Pyydän saada omasta ja seuralaisteni puolesta kiittää tätä vierailua varten suunnitellusta vaihtelevasta ja erittäin mielenkiintoisesta ohjelmasta. Olemme syvästi kiitollisia tästä meille tarjotusta tilaisuudesta syventää Ruotsin ja sen kansan tuntemustamme ja olen erittäin iloinen siitä, että minulla näinä päivinä on jälleen mahdollisuus jatkaa aikaisempia keskusteluja Teidän Majesteettinne kanssa. Pyydän lopuksi saada kohottaa maljan maittemme välisille läheisille ja luottamuksellisille suhteille, jatkuvalle hyvälle yhteistyölle sekä Teidän Majesteettinne henkilökohtaiseksi onneksi ja menestykseksi.