Hki 18/6 1941.

Rakas Sylvi ja rakkaat pojat.

Tämän aamun lehdessä on prof. Poijärven selonteko puunlehtien so. lehdeksien talteenoton tarpeellisuudesta. Se on valaiseva selonteko ja varmastikin otat sen huomioon. Lampaita varten on otettava riittävästi lehdeksiä ja jos niitä saa sen ylikin, niin hyväpä on.

Se, mitä olen kirjoittanut ennen, näyttää yhä varmistuvan. Juhannuksena en pääse sinne, sillä juuri juhannuksena minun pitää olla täällä. Sinunkin on syytä pitää tämä mielessäsi.

Jussilta en ole kuullut mitään. Mutta arvaan, että pojalla on ollut kiirettä. Äiti on lähtenyt Kangasniemelle ja kuulema kaupunki alkaa tyhjentyä.

Olen monesta lähteestä kuullut Saksan vaatimuksista. Ne olisivat: 1) Ukraina autonomiseksi Saksan suojeluksessa olevaksi valtioksi, 2) Kaukasian öljyalueet vuokrattava Saksalle, 3) Venäjän rautatiet Saksan kontrollin alaisiksi, 4) Venäjän armeija heti demobilisoitava, 5) Karjala ja Itä-Karjala sekä Hanko luovutettava Suomelle. Tämä viimeinen kohta on tietenkin meille tärkeä ja monesta syystä voidaan tätä pitää oikeana. Mutta tuskinpa rauhanomainen ratkaisu on mahdollinen, sen puolesta arvellaan olevan joko 0 tai 1 % mahdollisuus.

Tapasin tässä eilen Lankelan ja hänen rouvansa. Kovin olivat molemmat tohkeissaan. Waldemar on ollut sotilaslääkärinä ja varsinkin rouva oli pahoillaan siitä, että W. ei ollut saanut ylennystä, vaikka oli tehnyt työtä kuin orja. Ja varmaa onkin, että asia niin on, kun hänellä oli 600 potilaan sairaala, jossa hän oli ainoana kirurgina ja jossa oli vain 2 vähän koulutettua leikkaussalihoitajatarta. Merkillinen havainto: Suomen kansa on venäläisvihamielistä ja engl. ystävällistä, joten arvaat, mitä toivotaan.

Kirjoitin Sinulle Kallen luona olevasta vieraasta. Hän on viihtynyt hyvin, mutta aikoo jatkaa matkaansa juhannuksena. Kerrotaan, että Kalle aikoisi seurata perheineen perässä kuun alussa. Jälkimmäiseen en ole saanut asianomaiselta itseltään vahvistusta. Mutta pidän sitä kyllä uskottavana.

Minun työni tässä jo näkyy alkavan. Valmistelut on suoritettu ja kun tämän saat, on asia jo pantu pieneltä osalta alulle.

Junien kulut ovat tulleet epäsäännöllisiksi, mutta toivon, että saat tämän torstaiksi. Kirjoitan tässä jokaista postia varten.

Rakkaat terveiset Sinulle ja pojille. Toivotan Teille hyvää juhannusta siltä varalta, että kirjeet eivät enää postinkulun vuoksi pääse eteenpäin.

Teidän

Urho