Hki 25/6 1941.

Rakas Sylvi ja rakkaat pojat.

Tapahtumat kulkevat nopeaa vauhtia. Tänä päivänä ovat ryssäläiset pommittaneet useita paikkoja, mm. Turkua, jossa asemarakennus sai täysosuman, Nokiaa, Lahtea, Porvoota, Kemijärveä ym. Ei kaiketi siinä muu auta kuin sota. Eilen oli Moskovassa min. Hynninen Molotoffin luona, joka oli vaatinut vastausta, onko Suomi puolueeton vai ei ja ilmoittanut, että jos Suomi hyökkää, sitä ei Venäjän 180 miljoonainen kansa koskaan unohda. Olettaisin, että venäläisten hyökkäykset, jotka ovat tänään tapahtuneet varsin laajassa mittakaavassa, pakottavat hallituksen aloittamaan puolustustoimenpiteet myöskin rajoilla. Täällä tänään ensimmäinen hälytys klo 7.15 aamulla ja nyt klo[n] ollessa 1/2 1 on juuri neljäs päättynyt. Erinomaisen lystillinen tilanne: Kappelissa alkoi juuri sotilassoittokunta päiväkonserttinsa! Ja pian odotetaan uutta hälyytystä. Malmin lentokenttää ovat ryssät pommittaneet useaan otteeseen, metsäpalokin kuuluu siellä syttyneen.

Kuten eilen kirjoitin, tänään on eduskunnan salainen istunto, jossa siis esitetään hallituksen tiedonanto. Aaro [Pakaslahti] on värkkäillyt koko yön sitä.

Olen kovin hyvilläni siitä, että olette siellä kaikessa rauhassa. Pojat varmaankin toivoisivat näkevänsä ryssän lentsikan plutaavan, mutta kaipa niiden lennot pian loppuvat, niin että se ilo pian päättyy meiltä muiltakin.

Juhannusta otimme vastaan pienellä ystäväjoukolla: Aaro, Arvi P. [Korhonen], [Lauri] Posti, Miettinen, Asko I[valo], [Yrjö] Niiniluoto, [Kustaa] Vilkuna. Illan paras vitsi: puhuttiin, että Vilkuna on järjestänyt painettavaksi kiellettyä kirjallisuutta. Niiniluoto: eikös Vilkuna silloin voisi painattaa Portin [Posti] väitöskirjan. (Tosiasia kuitenkin on, että tiedekunta on antanut painatusluvan Portin väitöskirjalle).

Evakuointi on sujunut kohtalaisen hyvin. Uutta on tulossa.

Sotatapahtumista en tiedä sen enempää kuin sanomalehdissä on kerrottu. Mutta nehän tulevatkin aina julkisuuteen hieman perästäpäin. Tähän mennessä oletkin ollut eräs Suomen parhaiten instruoituja naisia, mitä tuleviin tapahtumiin tulee.

Panen tämän postiin hyvissä ajoin. En ehdi odottaa eduskuntaa, mutta A.A.P[akaslahde]n kanssa juttelimme, ja A.A.P. sanoi, että tämä päivä (ryssät ovat avanneet tykkitulen Hangossa) on tuonut ratkaisun.

Hyvää vointia teille kaikille. Toivokaamme, että kaikki menee nopeasti ja hyvin ja että vanhat vääryydet korjataan.

Rakkaat Asiat, Sylvi ja pojat, ei ole syytä huoleen. Hoidelkaa siellä maatilaa, kaipa pian pääsemme käymään Paarmakalliossakin.

Teidän

Urho