Helsinki 22.8.1940

Rakas Urho! - Sain tänään kirjeesi, josta kiitän! - soitin Arolle, hän lupasi toimittaa sen moottoriöljyn (n. 200 l:n tynnyrissä). Sanoi myös tuntevansa sen toisen asian ja soittaa siitä. - Mahdollisesti hän soittaa Sinulle sunnuntaina tai maanantaina Tampereelle. - Mutta se Klemola - tekisi mieli sanoa oikein rumasti - on tietysti jättänyt asian hoitamatta. Maanantaina hän varmasti lupasi hoitaa, niin että saan rahat torstaina, jolloin hänen piti soittaa. Kun ei soittoa kuulunut soitin hänelle vähän vaille kaksi - hm. - ja asia oli jäänyt jonkin Durchmanin pöydälle makaamaan, oli ainoa tieto, minkä hän minulle sitten 15 min kuluttua osasi antaa. Itse hän oli taas juuri matkalle lähdössä - sanoi olevansa, mutta ehken se onkin Hirvonen, joka matkustaa. - Koetan nyt huomenna soitella lääninrahastoon, jos saisin rahat, niin lähettäisin Sinulle [Lauri] Santalan mukana verkon ja kaksi tonnia. - Jollen saa rahoja täytyy verkon oston jäädä - ja sitten haalin lauantaina rahat jostain (?) veron maksuun.

Pojat ovat taas lähdössä partioleirille huomenna klo 16, lauantai ja maanantai on kuulema lomaa. Se on vain ikävää, että pojat väsyvät aina liikaa niillä retkillä - mutta paha on olla päästämättäkään heitä. -

Sehän on ikävä, jollei niitä emaliämpäreitä voi kerma-astioina käyttää - eikä oikein voi, jos ovat pahoin kolhiutuneet. Sinun pitäisi koettaa ostaa Kajaanista pari sellaista 6-7 litran maitokannua siihen tarkoitukseen. Kuule jos siinä Jaakko L:n taloudessa on sellainen kapula(mankeli), jota toisella puulla lykätään, niin ostaisit sen. Vahvialassa sellaisen teetin ja maksoi se (Smk. 15:-).

- Siiri pistäytyi täällä eräänä iltana, kertoi, etteivät ole Kuhmosta hänelle niin mitään kirjoittaneet. - Innillä on nyt paikka Kotilieden Aitassa, muttei se tunnu häntä oikein miellyttävän todennäköisesti siksi, että rouva Haapanen on sen toimittanut, minusta se on kyllä kovin hyvä asia. - Aira on taas lähdössä laivaan, kun Elannosta eivät voineet hänelle pian paikkaa luvata - ja Vihurilta olivat tarjonneet. Soitti minulle ja kysyi lähteekö hän vai ei, pyysin häntä asiaa nyt tarkoin poikien takia miettimään - pojilla oli hänen viimeinkin merillä ollessaan ollut hirmuinen hätä hänestä - ja nyt he jäisivät aivan vieraan "evakkorouvan" huostaan. Mutta kova into lähteä tuntui Airalla olevan. - Kylläpä on ikävää sen Takkarannan Vilhon sairaus, - taitaa olla pojalle menoksi - niin korkea kuume, mistä kirjoitit tietää yleensä sangen huonoa. - Ymmärrän nyt hyvin sen Schroderuksen ottamisen - eipä ollut muuta neuvoa! - Sen pirtin takana olevan huoneen he saisivat sisustaa omilla huonekaluillaan y.m. mielensä mukaan ja pirtissä onkin sitten talon puolesta mitä siellä tarvitaan. Totta kai heillä omat keitto- ja ruokailu-astiansa on. -

Olen tämän päivää sihdannut jauhoja, rukiit ovat vielä sihtaamatta, mutta teen sen vielä tänään. - Jatkan huomena tätä kirjettä, jos suinkin ehdin raha- y.m. juoksuiltani.

Sinun Sylvi.

Ota toki selvää, minne ne Hinan marjat nyt säilöttynä on pantu.

23/8. Päivää nyt taas! - Sain rahat, kuten näet ja paketissa on sitten verkko (50 mm) ja väripussi. Sähkölampun otan mukaan mennessäni Santalaa tapaamaan, jos se mahtuisi vaikka hänen taskuunsa. - Sydämelliset terveiset meiltä kaikilta.

Sinun Sylvi & pojat.