Helsinki 11/12 1939

Rakas Taneli.

Isä toivottaa Sinulle Sinun nimipäivänäsi parhainta onnea. Olkoon Sinulla edessäsi monetkymmenet nimipäivät, joina iloitset kulloinkin edellisen vuoden aikana suorittamastasi työstä toisten hyväksi ja omaksi hyväksesi.

Rakas Sylvi ja rakkaat pojat.

Tänään vihdoin pääsen lähtemään täältä. Kun tulin, otti Toivola yhteyden kanssani ja tarkoituksensa oli, että tulisin Valtioneuvoston tiedoituskeskuksen yhdysmieheksi päämajaan. Sanoin siihen suostuvani sillä edellytyksellä, että tulen Hallituksen edustajaksi, koska vain siten saan tarpeellisen arvovallan. Asia on ollut auki siksi kunnes Ryti kävi eilen päämajassa. Sieltä tultuaan hän oli ilmoittanut, että asia on selvä: tulen hallituksen edustajaksi ja yhdysmieheksi päämajan propagandaosastoon. Siis ei päämajaan. No, välipä sillä, menen tällaisin valtuuksin, ehkäpä työ näyttää, mitä siellä voi tehdä. Upseerien kanssa on kyllä vaikea toimia varsinkin sota-aikana, mutta ehkäpä siellä saan ne toivomukset täyttymään, joita varsinkin ulkomaisen ja myöskin kotimaisen mielipiteen hoitaminen edellyttää.

Kun saan oloni järjestymään Mikkelissä tai Otavassa, jossa myös se voinee tapahtua, ilmoitan Sinulle niin että voit tulla siellä käymään. Ehkäpä voit jäädäkin joksikin ajaksi.

Sotatoimista en muuta tiedä kuin mitä tiedonannoista on kuulunut. Pohjoisessa ryssät hyökkäävät koko vahvoilla joukoilla, Salla on menetetty ja hävitetty arvatenkin kuten Suomussalmikin. Kaipa ryssät pian huomaavat edenneensä liian pitkälle sisämaahan. Kovimmat taistelut on käyty Kannaksella Taipaleenjoella, josta ei kuitenkaan ryssien ole onnistunut jatkaa etenemistään.

Täällä on ollut hyvin ikävä olla, kun ei ole ollut kunniallista työtä. Vallan kiusallisen pitkiä päiviä, vaikka olen kuljeskellut Taunon, Aaron ja Paavon kera (Tauno eri kerralla tietenkin) syömässä ja eilen olin elokuvissakin: "Hyvästi mr Chips". Loistoelokuva. Perjantai-iltana sain saunasta pahan nuhan, ehkäpä se pian sentään paranee.

Parhaat terveiset Sinulle ja pojille

Teidän Urho

Kirjoitan kohta, kun pääsen Mikkeliin.