TAL VID EN MINNESFEST ÖVER ARKITEKT ELIEL SAARINEN DEN 21.7.1950

Då kulturfilosofen Egon Friedell skärskådar den mänskliga storhetens problem, konstaterar han de svårigheter, som är förknippade med denna fråga. Men han anser sig kunna peka på ett viktigt kännemärke, med vars tillhjälp en värdering av den mänskliga storheten kan ske. Då en persons namn blivit ett allmänt känt och erkänt begrepp, har man rätt att betrakta denna person som stor.

Vi har samlats för att hedra minnet av den nyligen hädangångna finländska arkitekten Eliel Saarinen. Eliel Saarinen var en man, vars namn på arkitekturens område blivit ett begrepp.

Det har sagts, att stilen är liktydig med ett bestämt tidsskedes uttryckssätt. Om vi då ställer oss frågan, vilken Eliel Saarinens stil är, så kan vi svara, att den företräder nutidens uttryckssätt i arkitekturen. Vi kan också svara, att den representerar det finska uttrycksättet i arkitekturen. Men Eliel Saarinens stil är likväl mycket mera, den är mycket större och kan inte kopplas ihop med den snabbt förbiilande tiden eller begränsas geografiskt. I Eliel Saarinens stil finns en del av det bästa i alla tiders uttryckssätt, och den inrymmer värden, som bevaras också till kommande släkten. Och hur finländsknationell Eliel Saarinens arkitekturkonst än ursprungligen har varit, har den av sin egen inre kraft växt ut över de nationella gränserna. Den har blivit hela världens egendom, kosmopolitisk i ordets egentliga mening, den har blivit Eliel Saarinens stil.

Av de arkitekter som levat i vårt århundrade kommer Eliel Saarinen utan tvivel att höra till de få, som inte försvinner i glömskans natt. Hemligheten med hans framgång har varit hans självständiga och originella begåvning, men hans outtröttliga arbetsförmåga har också spelat en stor roll. Eliel Saarinen var en ihärdig arbetare, som inte sparade sig själv då han förverkligade sina ideer.

Ur det finländska folkets synpunkt begränsas Eliel Saarinens betydelse icke blott till hans förtjänster som arkitekt. Utom att han skapat de byggnader, som här i hemlandet erinrar oss om hans arbete, har han även haft en allmännare betydelse för sitt folk. Efter att ha flyttat utanför sitt fosterlands gränser, gjorde han med sin arkitektpenna sitt lands namn känt på olika håll i världen. I all sin verksamhet utanför Finlands gränser betonade han sin finländskhet. Då det ute i världen talades om hans arkitektoniska skapelser skedde det alltid med orden "den finske arkitekten Eliel Saarinen..." Med djup tacksamhet hedrar Finlands folk och statsmakt minnet av denna landets son, som har utfört en oförgätlig livsgärning och gjort sitt lands namn känt ute i världen.

Ett gripande bevis på hans trofasthet ända in i det sista, ett bevis som värmer hjärtat hos oss alla finländare, är att hans stoft enligt hans egen önskan skall gömmas i hans älskade fosterlands mull.

Det nuvarande släktet och kommande finländska släktled bevarar Eliel Saarinen i tacksamt minne.